'Kad otvorim oči' pobjednik 9. FMFS-a!

GLAVNA NAGRADA (dugometražni program)

Žiri u sastav Thanos Anastopoulos (Grčka), Kristina Balaban (Češka) i Goran Marković (Hrvatska) odlučili su kako je najbolji film devetog Festivala mediteranskog filma Split 'Kad otvorim oči' redateljice Leyle Bouzid (Tunis), a posebno priznanje dobio je film 'Mahnitost' (Emin Alper, Turska).

As I Open My Eyes // Trailer from San Francisco Film Society on Vimeo.

Obrazloženje žirija:

„Jedan od prikazanih filmova se zaista istaknuo i svi troje smo se složili da bi mogao dobiti nagradu, ali kako je već primio značajna priznanja, odlučili smo priliku pružiti dvama ostalim filmovima koji su nas potakli na zanimljivu i plodonosnu raspravu. Odlučili smo odati posebno priznanje turskom filmu 'Mahnitost' Emin Alpera zbog zaista prožimajućeg iskustva koji nam je ostavio dugotrajan dojam osobe i društva u stalnom strahu, tjeskobi i izolaciji.

Konačno, odlučili smo glavnu nagradu dati filmu 'Kad otvorim oči', prvijencu Leyle Bouzid, u kojem portretira mladu djevojku u Tunisu. Film prati njeno odrastanje tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje je okružuje. U takvim vremenima ne prestaju odjekivati završne riječi filma: 'Nemojte prestati pjevati!'.
Željeli bi se zahvaliti direktoru Alenu Munitiću i cijeloj ekipi Festivala na njihovom gostoprimstvu i ovoj bogatoj i prekrasnoj selekciji koja fino balansira između stvarnosti i dokumentarnog, drame i komedije, osobnih priča i socijalnih pitanja. Izbor je bio velik i mnogo je dobrih filmova, stoga vam hvala još jednom na ovom divnom iskustvu.“

JEŠKE (kratkometražni hrvatski program)


Najbolja 'Ješka', kratki hrvatski film, po mišljenju stručnog žirija u sastavu Jelena Novaković, Miro Nikolić i Leopold Botteri, je 'Zvjerka' redateljice Daine Oniunas Pusić.

NAGRADE PUBLIKE 

Po glasovima publike najbolji dugometražni film ovogodišnjeg FMFS-a je francuski "Priče s asfalta" Samuela Benchetrita, najvišu ocjenu od 'Ješki', programa kratkometražnog hrvatskog filma dobio je "Ritki zrak" Šimuna Šituma, a u konkurenciji međunarodnih kratkometražnih filmova po mišljenju splitske publike pobjedu je zaslužio animirani "Life With Herman H. Rott" redateljice Chintis Lundgren, nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji.