Ljubav i podzemlje: talijanski film godine večeras na Bačvicama

Trećeg dana Festivala mediteranskog filma Split od 21:30 u ljetnom kinu Bačvice prikazuje se talijanski film "Ljubav i podzemlje", premijerno prikazan na posljednjoj Veneciji, a za kojeg je redateljski dvojac Manetti dobio pet nacionalnih nagrada uključujući onu za najbolji film.
 
Projekcija je organizirana uz pokroviteljstvo Talijanskog instituta za kulturu, a zanimljiva je posveta popularnom žanru napuljske sceneggiate, glazbene melodrame. Radnja "Ljubavi i podzemlja" smještena je u kriminalni milje Napulja a drsko se poigrava s mafijaškim stereotipima i prkosi uobičajenim mračnim prikazima grada kojim vlada Camorra.
 
Današnje "Ješke" su "Silvio zmaj" redateljice Lucije Bosančić na Bačama, te "Northern Hymn" Tina Žanića koji će bit prikazan prije filma "Okus cementa" koji je na rasporedu od 19 sati u kinoteci Zlatna vrata. Ovaj vizualno impresivni dokumentarni prikaz života u izbjeglištvu i svakodnevnici obilježenoj neprestanim ratom osvojio je glavnu nagradu na festivalu Visions du Reél.