MAGfestival: u četvrtak praizvedba Krokija Gordana Tudora

Sinoćnjim koncertom, gitarističkog tria Alegrìas, završena je treća večer MAGfestivala, festivala komorne glazbe. Takeo Sato, Dimitri Lavrentiev i Klaus Wladar ponudili su splitskoj publici dobro poznate skladbe kao što su: A. Vivaldi - Koncert u a – molu, op. 3/8, P. Čajkovski – Labuđe jezero i Orašar i A. Borodin – Tri polovetska plesa iz opere „Knez Igor“.

Četvrti koncert MAGfestivala na rasporedu je već sutra (četvrtak, 04.09.) u 20:30 sati. Na koncertu će nastupiti Kalamos Reed Quintet. Riječ je o ansamblu sastavljenom od drvenih puhačkih instrumenata koji koriste jezičak ili pisak. Ovakav novi sastav dobiva priznanje ozbiljne kritike, a ugledni časopis Times je ovaj tip ansambla nazvao „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu“.

Kvintet Kalamos osnovan je u Zagrebu 2013. godine, prvi je i jedini sastav takve vrste u široj regiji. Članovi sastava su Katarina Grubić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet), Bernard Homan (saksofon), Rude Mimica (bas klarinet), István Mátay  (fagot). Posebnu poslasticu ovog programa čini praizvedba Krokija Splićanina Gordana Tudora, kompozicije skladane posebno za ovogodišnje izdanje MAGfestivala.