Mali bračni zločini premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će izvesti dramu Mali bračni zločini na Sceni 55, komornoj pozornici splitskog teatra, u petak 1. travnja. Predstavu režira Trpimir Jurkić, a u njoj igraju Andrea Mladinić i Mijo Jurišić. Autor ove duo drame, francuski pisac, dramatičar, filozof i filmski redatelj Éric-Emmanuel Schmitt, priču plete oko dvoje supružnika. Jules, koji zbog udarca u glavu doživi amneziju, vraća se iz bolnice, a njegova supruga Liz pokušava mu pomoći da se sjeti svog života. No, radi li se uistinu o amneziji? U toj psihološkoj igri istine i laži supružnici preispituju petnaest godina svojega braka, svoju ljubav ili ono što je od nje ostalo. „Inteligentna drama koja učini da se i gledatelji osjete inteligentnim“ napisao je jedan od brojnih oduševljenih kritičara ovog djela.

Éric-Emmanuel Schmitt jedan je od najčitanijih i najizvođenijih francuskih autora u svijetu posljednja dva desetljeća. Njegove drame, koje podjednako hvali publika i kritika, višekratno su nagrađivane najuglednijim francuskim nagradama kao što su nagrada Molière i Grand Prix du Théâtre Francuske akademije. Knjige su mu prevedene na 43 jezika, a drame se izvode u više od 50 zemalja svijeta. O Malim bračnim zločinima, (Petits crimes conjugaux) komadu objavljenom 2004. sam je napisao kako nikad nije shvatio pripada li žanru komedije ili tragedije.

„Kada sam započeo pisati Male bračne zločine imao sam osjećaj kako popunjavam prazninu – koliko mi je poznato, drama o ljubavi koja traje nije napisana. Postoje tisuće dramskih tekstova o početku ljubavi, stotine o kraju ljubavi, najpoznatije su one (Romeo i Julija, na primjer) o početku i kraju, ali ničega o upornoj, trajnoj, svakodnevnoj ljubavi, drugim riječima o braku. Očito je kako kazalište prihvaća samo ljubavne debitante ili umirovljenike; kao da se ograničava na početničku ili komatoznu ljubav i nikad ne prikazuje živuću ljubav (...)
Pišući ovu dramu mnogo sam naučio. Čak i kao dijete pitao sam se što će se dogoditi s mladencima nakon što bi se zavjesa spustila. Završivši Male bračne zločinekao da sam naslutio odgovor: možda ljubav započinje onda kad prestane zaljubljenost“.

Predstava se igra u prijevodu Vjenceslava Kapurala, a autorski tim osim redatelja Trpimira Jurkića čine još scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Marin, te jezična savjetnica Jagoda Granić.