Međunarodni festival filma, glazbe i hrane "Bokun festivala"

Međunarodni festival filma, glazbe i hrane "Bokun festivala" nastao je iz želje Ivane Orešić i Tonija Košćine članova trogirske Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje "Gozba", da se građanima Trogira ponudi dašak kulture i izvan turističke sezone, odnosno da grad pod zaštitom UNESCO – a dobije predznak urbane sredine kakav zaslužuje. Zahvaljujući ljudima koji su prepoznali ideju projekta, prije svega Nini Mišić iz Turističke zajednice Grada Trogira, festival će se u petak i subotu 21. i 22. rujna 2018. godine s početkom u 19 i 30 sati po prvi puta održati u parku Malarija u staroj srednjovjekovnoj gradskoj jezgri.

U dva dana predstavit će se "bokun" Mediterana kroz film, glazbu i hranu. Prvu godinu posvetili smo hrvatskom, talijanskom i španjolskom Mediteranu. Budući da imamo samo "Bokun festivala" odabrali smo nijemi film, odnosno samo "bokunu" filma. Zvijezda obje večeri je slovenski profesor virtuoz na pianu Mitja Reichenberg koji će tijekom projekcija nijemih filmova "Assunta Spina" (1915) i "Carmen" (1915) izvesti originalnu filmsku glazbu. Film "Carmen" redatelja Cecila B. Demillea na "Bokunu festivala" obilježit će 100 godina od prvog prikazivanja.

Drago nam je da su naš projekt podržali studenti i profesori Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu. Student treće godine glume u klasi profesora Alena Čelića izvest će kratku glumačku igru "Muha in the juha", dok će njegovi kolege glazbenici u klasi profesora Gordana Tudora, zasvirati uz njemački dokumentarni film iz 1934. godine "Uvale i fjordovi južne Dalmacije" redatelja K. T. Schulz. Profesor Jakov Košćina bariton, odabrao je tri skladbe kojima će opjevati Dalmaciju uz stare snimke dalmatinske obale i podmorja.

Uz zvuke flamenca plesna škola Flamenco Split u Trogir donosi "bokun" Španjolske umjetnosti.

 

U suradnji s Počasnim vicekonzulatom Italije u Splitu i Talijankom Rosselom Vujević, Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u RH i Španjolkom Zaloom Sanchez Varela te hrvatskim kuharima iz trogirske Udruge Rašpin Jute skuhat ćemo najukusnija autohtona jela koja će predstaviti mediteransku prehranu koja se od 2012. godine nalazi na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO – a. Uz domaća jela gosti festivala će moći kušati vina lokalnih vinara te šibensko kraft pivo 1066 pivovare 022.

 

Glazbeni program s talijanskom i španjolskom glazbom osmislit će najpoznatiji splitski radijski voditelj, autor radijske emisije "Izgubljena generacija" i DJ Damir Duplančić Dupli.

 

Ulaz na festival je slobodan.