Molièrov Tartuffe preveden u plesni jezik - autorski projekt Matije Ferlina na 64. Splitskom ljetu

Staging a play: Tartuffe naziv je inovativnog prijevoda kanonskog Molièreova teksta u suvremeni ples, a sve u koreografiji i režiji Matije Ferlina i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Splitska publika imat će ga priliku gledati u Sklopu Baletnih večeri na Sustipanu 64. Splitskog ljeta, u srijedu, 25. srpnja s početkom u 21.30.

Nakon što je 2015. godine na plesni pokret preveo Staklenu menažeriju Tennesseeja Williamsa (za što je osvojio nagradu za najbolju predstavu na 8. Bijenalu suvremenog plesa u Sloveniji), Matija Ferlin koncept Staging a Play primijenio je i na Tartuffeu prekodiravši jezični vokabular u tjelesni. Na taj je način kreirao kompleksnu scensku igru, pri čemu tijelo u pokretu ne pokušava dosegnuti razinu verbalne komunikacije, već omogućiti novu dimenziju kazališnog dijaloga između izvođača, djela i publike te uvući gledatelja u čarobnu atmosferu glazbenih i vizualnih podražaja.

Matija  Ferlin  hrvatski  je  izvođač,  koreograf  i  redatelj, koji je diplomirao  na  School  for  New  Dance  Development  u  Amsterdamu.  Bavi  se  istraživanjem  i  reartikulacijom  raznih  koncepata  izvedbene  umjetnosti  i  novih  medija.  Izvodio  je  i  predstavljao  svoja  djela  u  sklopu  brojnih  europskih  i  američkih  festivala.  Dobitnik  je  niza  nagrada  i  priznanja  za  svoj  rad,  a njujorški  časopis  V-magazine  ubrojio  ga  je  2011.  u najistaknutije  svjetske  koreografe.   

U predstavi igraju Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić, Eva Kocić koji su ujedno i koautori koreografije. Autorski tim osim redatelja i koreografa Ferlina čine, između ostalih, dramaturginja Jasna Jasna Žmak, scenograf Mauricio Ferlin, autori glazbe Luka Prinčič i Matjaž Predanič, te kostimografi Matija Ferlin i Desanka Janković.