Muzej vode u Splitu otvara se na Međunarodni dan muzeja

Adaptacija stare zgrade vodovoda u Splitu u Ulici Domovinskog rata 9 u izložbeni prostor je dovršena. U prizemlju preuređene neoklasicističke zgrade vodovoda na Međunarodni dan Muzeja, 18. svibnja 2021. biti će otvorena izložba 'Muzej vode u Splitu'. Izložba će kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazati povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu. Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija. Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall'Ara iz Milana u kojoj je klesana i splitska Monumentalna fontana. U središnjem gornjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljon s jedinim prikazom cara Dioklecijana u Splitu.

Kada je 1931. izgrađena vodovodna pumpna stanica u Kopilici, stara zgrada vodospreme izgubila je svoju izvornu funkciju te se sve do nedavno koristila kao poslovni prostor u kojem su građani plaćali račune za vodu. Ideja da se ovaj prostor pretvori u izložbeni postoji duže vrijeme. Svojedobno se dr. sc. Duško Kečkemet povodom 100. obljetnice obnove Dioklecijanova vodovoda 1980. godine javno založio da se stara zgrada splitskog vodovoda prenamijeni za kulturne svrhe.

Radove adaptacije prostora za izložbeni paviljon inicirao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a koordinirala ih je Jasna Jerkov iz Odsjeka za staru gradsku jezgru Grada Splita. Organizator izložbe je Muzej grada Splita na čelu s ravnateljicom Brankom Brekalo uz podršku tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split s direktorom Tomislavom Šutom. Autor izložbe i pratećeg kataloga je kustos dr. sc. Marijan Čipčić, a autori likovnog postava su restauratorica Helena Tresić Pavičić i muzejski tehničar Pedro Saldanha de Megalhaes. Recenzenti kataloga izložbe su dr. sc. Katja Marasović i dr. sc. Stanko Piplović. Grafički dizajn panoa i kataloga potpisuje Dejan Berlan. Autorica plakata izložbe je viša restauratorica Dina Vuletin Borčić, a autor logotipa Muzeja vode u Splitu je Duje Šegvić.

Izložba se u staroj zgradi vodovoda može razgledati od 18. svibnja 2021. radnim danom dvokratno od 10 do 14, te od 16 do 19 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati, uz poštivanje epidemioloških mjera, a ulaz na izložbu je slobodan.