Nastavlja se Fast Forward utorkom u Galeriji umjetnina

Ovog utorka 25.6. u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe Kristine Šušnjare nastavlja se ciklus izložbi pod nazivom "Utorkom u Galeriji - Fast Forward", dok je autorica predgovora studentica povijesti umjetnosti Andrea Trutanić. Kristina Šušnjara predstavlja se video radovima "Osobni obred", "Bičevanje" i "Proricanje", koji su nastali kao dokumentacija istoimenih performansa. Tematika je vezana uz obrede ili rituale koje možemo definirati kao transformativne akcije utemeljene na tradicionalnim obrascima.

Prema konceptu muzejskog savjetnika Bože Majstorovića i akademskog slikara Vedrana Perkova prošle godine pokrenut je program jednodnevnih izložaba s ciljem poticanja suradnje najmlađih aktera na splitskoj suvremenoj umjetničkoj sceni. Publici su se predstavili mladi umjetnici, uglavnom studenti završnih godina studija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložbi preuzeli su studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.

Namjera je bila studentima srodnih fakulteta pružiti prigodu da kroz rad na konkretnom projektu neposredno surađuju te da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim procesima rada. Mentorsku potporu su imali u svojim profesorima, a Galerija umjetnina je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Iza naizgled neformalnog okvira stoji važna poruka da Galerija umjetnina kao muzejska institucija mora biti mjesto aktivne participacije i komunikacije novih generacija i s novim generacijama.

Projekt "Utorkom u Galeriji - Fast Forward" intenzivirao je, također veoma važna, međuinstitucionalnu suradnju, budući da su u realizaciji s velikim entuzijazmom surađivali kolegice i kolege sa Filozofskog fakulteta i Umjetničke akademije u Splitu. U premijernoj sezoni priređeno je deset izložbi, a završni čin je bio tiskanje i predstavljanje zajedničkog kataloga.