NATURA ET CULTURA - Međunarodna grupna izložba udruge PowerProgressiveArt

U izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (Trg Maršala Tita 11,Zagreb) otvara se NATURA ET CULTURA - Međunarodna grupna izložba udruge PowerProgressiveArt okuplja deset umjetnika iz Hrvatske,  Austrije i Velike Britanije. 

Umjetnici se predstavljaju umjetničkim radovima:

Ana Gizdić, konceptom naziva "Ramsar" i konceptom naziva  "Ribari i sirene"

Celia Gregory, THE MARINE FOUNDATION  videom naziva "Living Sculptures in the Sea"

Ana Kinčić Dubić konceptom "Već viđeno"

Marin Marinić skulpturama naziva „Dijana“ i „Gulaš od sirena“

Ana Mušćet filmom naziva "Otok ljubavi"

Gloria Oreb videom naziva "Šume"

Resa Pernthaller i Anita Fuchs, RESANITA instalacijom naziva "OBSERVATION JOURNAL"

Mario Piteša konceptom naziva "Krastavac"

Petra Ružić skulpturama naziva "Boškarini“

Marija Sršen instalacijom "Stvaranje 2“

Izložba imena NATURA ET CULTURA koristi optiku novijih antropoloških pristupa prirodi (R. F. Ellen i K. Fukui) obzirom na konfrontaciju prirode i kulture koje je strukturalizam, a antropolozi i drugi znanstvenici započeli preispitivati šezdesetih godina. Kultura tako, prema ovom antropološkom pristupu koristi prirodu, asimilira ju i ona je, konačno - znanstveni uređaj i ideološki  konstrukt.

Kako izložbom okupljamo umjetnike, entuzijaste, ujedno i predstavnike organizacija iz područja zaštite prirode kroz Powerweb - Platformu za umjetnost znanost i edukaciju, konačni produkt ovakvog promišljanja bio bi - pronaći meandar prirode i kulture. Baudrillard je u djelu Simulakrumi i simulacija napisao kako se znanost udaljava od predmeta promatranja sve dok ne zaboravi na njega, a znanost time postane fantastičnija. Usuđujemo se odigrati ovu sintagmu, gdje umjetničko djelo udaljavamo od predmeta promatranja sve dok ga ne oslobodimo limita vlastite optike i limita vlastitog značenja.

Naša izložba bi, prethodnim izlaganjem na ekološki važnim punktovima (delta Neretve i Zaton kod Zadra) ovim predstavljanjem dobila značajnu umjetničku poveznicu s drugim izložbenim prostorima naše umjetničke prezentacije, Prirodoslovnim muzejom u Metkoviću i drugim muzejima u suradnji.

Takav umjetnički rad učvršćuje osobnu spoznaju o vrijednosti netaknute prirode i njenoj, ipak limitiranoj  regeneraciji te osvještava važnost cjeloživotnog učenja i osobnog angažmana u našem domu – planetu Zemlji.

 

O nama:

Udruga PowerProgressiveArt je nezavisna, neprofitna volonterska organizacija. PowerProgressiveArt stvara specifične platforme za kreiranje i provođenje projekata za istraživanje, zaštitu i prezentaciju kulturnog, povijesnog i prirodnog naslijeđa Europe kroz izložbe, performanse, radionice, predavanja, kreativnu edukaciju i edukativne projekte te interdisciplinarne skupove. Proizvodimo i predstavljamo metode za lokalni razvoj kroz kulturu, umjetnost, znanost i edukaciju u suradnji s institucijama i organizacijama u kulturi, obrazovanju, institucijama javnih politika, poduzetnicima i privatnim djelatnicima u Hrvatskoj i Europi. Želimo pobuditi opći i zdravi interes za bogati neiskorišteni potencijal kulturne i prirodne baštine Hrvatske, Europe i svijeta te tako djelovati na jedinstvenoj platformi zajedničkih i plemenitih aktivnosti.

 

O Powerweb - Platformi za umjetnost, znanost i edukaciju:

PowerProgressiveArt povezuje ljude i stvara suradnje - Powerweb – kroz umjetnost, znanost, kulturu, kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske, Europe i svijeta. Radimo inovativne projekte na arheološkim lokalitetima, područjima od posebne kulturne i prirodne važnosti i spomenicima nulte kategorije.

Powerweb - Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju 2016./2017. ostvarila se u višemjesečnom razdoblju gdje smo najveći dio programa posvetili umjetničkim događanjima. Edukativne projekte u suradnji sa školama proveli smo od rujna 2016. do svibnja 2017. godine. Niz znanstvenih predavanja su se također odvijala u navedenom periodu, a Međunarodni interdisciplinarni skup je upriličen 9., 10. i 11. prosinca 2016. na nekoliko partnerskih lokacija u delti Neretve

U rujnu 2015. u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj stvorili smo MEĐUNARODNI KULTURNI PROJEKT INSPIRIRAN ANTIKOM u kojem bismo istaknuli impozantnu izložbu skulptura naziva Ritus celebrandi u Dioklecijanovim supstrukcijama te Međunarodni znanstveno-stručni skup: Baština i lokalni razvoj - partnerstvo između dionika javnih politika u suorganizaciji s udrugom Prokultura i Uredom državne uprave SDŽ u Splitu te u suradnji s brojnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U studenom 2015. smo ustanovili samostalnu Powerweb - Platformu za umjetnost, znanost i edukaciju otvorenjem  tri umjetničke izložbe (Prirodoslovni muzej, Arheološki muzej Narona, Gradsko kulturno središte, Metković), zatim predstavljanjem projekata, proizvoda, radionica i usluga građanskih inicijativa, osnovnih i srednjih škola i, konačno, Interdisciplinarnim skupom pod zajedničkim nazivom: Kulturna baština delta.

Od 2011. do 2014. godine smo vodili Umjetničku platformu Salona te ostvarili brojna međunarodna predavanja stručnjaka u arheologiji, povijesti umjetnosti, konzervaciji i ekologiji. Također od 2011. do 2014. smo na lokalitetu antičke Narone vodili umjetničke i edukacijske projekte bazirane na zaštiti, samom lokacijom naglašene prirodne i kulturne baštine (Umjetnička i edukativna platforma Narona).

Od 2011. uspješno surađujemo s osnovnim i srednjim školama i sveučilištima, pa je PowerProgressiveArt s edukativnim projektima uveden u kurikulume škola i ostvaren u suradnji s državnim institucijama.

 

Poveznice:

http://powerprogressiveart.wixsite.com/powerprogressiveart

https://www.facebook.com/Power-Progressive-Art-500301380034730/