Neafirmirana umjetnička scena: O za osmijeh

Neafirmirana umjetnička scena (NUS), međunarodni festival suvremene umjetnosti na kojem se grupnom izložbom i popratnim programom već treću godinu prezentiraju široj splitskoj publici radovi suvremenih umjetnika, otvorio je natječaj za 2014. godinu za koji prijave traju do 15. ožujka. Festival kojem je cilj afirmacija i promocija konceptualne umjetnosti općenito, bit će održan u travnju u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) u Splitu.

Prošle godine tema festivala je bio tabu i sve oko njega, dok je ove godine zajednički nazivnik "O za Osmijeh".

"Posljednjih godina svjedočimo sve težem životu običnog čovjeka i radnika. Potrošačka košarica se smanjuje, nesigurnost pojedinca raste. Kratkotrajni, pojedinačni, radnički, studentski i/ili umjetnički protesti nastali kao rezultat posvemašnje frustracije, po svemu sudeći nisu adekvatno i kvalitetno rješenje socijalnih problema. Nove ideje, potencijalno novo društvo, treba dobro promisliti. Čini se da su se konstrukcije državnih aparata davno odmaknule od čovjeka. Od pojedinca. Od onog zbog koga i za koga su prvotno bile oformljene. Prebacimo li dio krivnje i na nas same, koji smo kroz dugi niz godina i sami izmijenjeni nametnutim normama i pravilima, možemo slobodno reći da radeći na sebi, izgrađujući se kao osoba, zapravo indirektno radimo i na samom društvu, te da ćemo mijenjajući sebe postepeno postići promjenu prema boljem društvu i ispraviti ono čemu smo i sami na neki način kumovali. Po svemu sudeći, čovječni odnosi su možda naša i najveća snaga. To je ono što mi, kao pojedinci, kao ljudi, pouzdano imamo ili možemo imati, a protiv čega se ‘’aparati’’ teško mogu boriti. Stoga, naš prijedlog je: Izborimo se ljubavlju i solidarnošću. Pobijedimo osmijehom!", stoji u proglasu organizatora kojim žele motivirati sudionike natječaja i što preciznije opisati duh vremena u kojem se društvo trenutno nalazi.

Na festivalu su se osim izložbe do sada mogli vidjeti performansi, public artovi, video projekcije i koncerti. Daljnje informacije o festivalu možete pratiti na Facebook stranici NUS-a.

Natječaj je otvoren za sve osobe do 35 godina starosti, svaka osoba može prijaviti maksimalno tri rada, prijaviti se mogu radovi u svim tehnikama uključujući i izvedbene umjetnosti, a popunjena prijavnica (s fotografijom rada u digitalnom obliku) mora biti poslana na e-mail adresu neafirmiranaumjetnickascena@gmail.com ili dostavljena na adresu Put sv. Ižidora 71/c, 21000 Split najkasnije do 15. ožujka 2014. s naznakom "NUS – natječaj 2014". Prijavnicu možete preuzeti ovdje. Radove će selektirati umjetnički savjet NUS-a na temelju kvalitete, originalnosti i usklađenosti rada s temom, umjetnici su u potpunosti odgovorni za trošak i transport vlastitih radova, a o rezultatima selekcije kandidati će biti obaviješteni putem e-maila 20. ožujka 2014. godine.