Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina

10. – 14. Kolovoza / javni gradski prostori / Omiš

 

Tajči Čekada / Tom Gotovac / Jusuf Hadžifejzović / Pino Ivančić / Siniša Labrović / Barić/Bavčević/Marković+klapa / Kata Mijatović / Giovanni Morbin / Eun Su Lim / Zoran Pavelić / Ivana Pegan Baće / Selma Selman

kustos: Slaven Tolj
 

Naziv ovogodišnjeg programa Almissa Open Arta "Neka tebi kušin bude stina pizda ti materina" poziv je lokalnim stanovnicima i turistima kao privremenim građanima Omiša na kolektivnu akciju građanskog neposluha, na otvoreno i glasno negodovanje, pa čak i beštimu!  Umjetnici i njihovi radovi samo su okidač tog neposluha i zajedničkog krika pobune i nepristajanja.

Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja. Zato ove godine koncepcija slijedi ideju dubrovačke Art radionice Lazareti i programa "Grad je mrtav. Živio Grad!" jer bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bi zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja već kako bi izazvali reakciju i pokrenuli promjenu.
Dosadašnja Almissa predstavljala je uglavnom hrvatske autore a na ovogodišnjoj sudjeluju i autori iz drugih zemalja. To je dobro. Umjetnici dolaze, a mi ih pozivamo sa slijepim povjerenjem.
Omiš je poznat kao središte klapskog kruga i festivala koji je doveo klapsko pjevanje do razine svjetske baštine pa ćemo se u programu Almisse naslanjati i na kontekst u kojem radimo proizvodeći glasove koji ne sadrže ništa od uznositosti koja je sadržana u formi nastupa klapa.
Ideje velikog Tomislava Gotovca i njegovih verbalnih performansa punih psovki i vulgarnosti  radova poput znamenite akcije  "Pun mi je kurac",  performansa Jusufa Hadžifejzovića "Od kiča do krvi samo je korak" i obrade pjesme klape Intrade "Croatio iz duše te ljubim" od strane benda Ilija i Zrno Žita okosnica su rodoljubnog programa koji komentira stvarnost koju živimo. Javljamo se pučkim a capella kričanjem umjesto pučkog pjevanja, u Omišu.
Slaven Tolj - iz predgovora
 
Osmo izdanje ovog Omiškog festivala suvremene umjetnosti organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika sa sjedištem u Splitu (HULU Split) uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Omiša, Grada Splita,Turističke zajednice grada Omiša i Zaklade Kultura nova. 
 
Osmi Almissa Open Art festival  imao je radni naslov Piratstvo što je pojam koji blisko rezonira s poviješću Omiša kao gusarskog grada ali što se na žalost manifestiralo na diznizaciji suvremene turističke ponude.  Ovogodišnjim programom  namjerava se  ponuditi alternativa takvoj paradigmi, što je Slaven Tolj je shvatio zaista radikalno pa je gusarskom strategijom uzurpirao  ovu već tradicionalnu Omišku manifestaciju i u zadnji tren promijenio naslov ovogodišnjeg izdanja u pamtljivi slogan  „Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina“  kako bi se temeljitije suočio sa zakonodavnim piratstvom koji je najočitiji u prijetećem porezu na nekretnine.  Osim toga novim naslovom se agilnije suočavamo s agresivnom eksploatacijom kulturno-povijesne baštine, kao i s mnogim drugim društvenim problemima Omiša, Hrvatske i svijeta.  Kustos je pozvao autore koji u izvedbama vješto kritički seciraju metastaze društva, prvenstveno kroz medij performansa što je  povratak prepoznatljivom identitetu ovog festivala suvremene umjetnosti u Omišu, nakon prošlogodišnjeg nadasve uspješnog  eksperimenta muzejsko-galerijskog formata kojeg je potpisao Vedran Perkov. 
Osnivač i ravnatelj festivala je Vice Tomasović: " Uvijek inzistiram da sami umjetnici kreiraju program u čemu im se osigurava apsolutna sloboda što nije jednostavno jer često do zadnjeg trena ne znam koji će autori nastupiti ili što će izvesti. I ove godine hrabro nastavljamo raditi na decentralizaciji recentnih umjetničkih zbivanja jer smatramo nužnim disperzirati manifestacije suvremene umjetnosti na periferiju. Ovakvim eksperimentalnim pristupima pokušavamo stvoriti senzibilitet kod nove publike koja nije dio umjetničkog svijeta tako da maksimalno usmjerimo lokalnu zajednicu  prema kritičkim, refleksivnim i inovativnim programima suvremene umjetnosti."

 

 

 

 

Program:

- četvrtak 10.8. : borići / fošal - video/performans/akcija

Tom Gotovac / Selma Selman / Pino Ivančić / Ivana Pegan Baće 

 

- petak 11.8.. Pazar / Fošal / ulice starog grada - art instalacija/performans

Jusuf Hadžifejzović / Kata Mijatović / Siniša Labrović 

 

- subota 12.8. Veliki gradski trg / Fošal - glazbena izvedba/performans

Klape + Barić/Bavčević/Marković / Giovanni Morbin / Zoran Pavelić 

 

- nedjelja 13.8.2017. Pazar / Veliki gradski trg - art instalacija/performans/glazbena izvedba

Tajči Čekada / Kata Mijatović + Zbor / Eun Su Lim 

 

- ponedjeljak 14.8. Mirabella (Utvrda Peovica) - video / happening

Projekcija filma Toma Gotovca / Razgovor s umjetnicima