Novi projekt Jakova Labrovića osvaja međunarodnu scenu!

Predstava suvremenog cirkusa Mr. Fantastic koju potpisuje Jakov Labrović, umjetnički redatelj izvedenog kolektiva ROOM 100, nastavlja osvajati međunarodnu scenu suvremenog cirkusa!

Mr. Fantastic produkcija, koja će svoju premijeru doživjeti na jesen 2016. godine na Festivalu novog cirkusa u Zagrebu, odabrana je među osam najočekivanijih novih produkcija na suvremenoj cirkuskoj sceni što joj je osiguralo pozivnicu za nadolazeći Fresh Circus, međunarodni seminar za razvoj suvremene cirkuske umjetnosti koji organizira Francuski informacijski centar za cirkusku i uličnu umjetnost Hors Les Murs, europska mreža za cirkusku i uličnu umjetnost Circostrada Network i centar za suvremenu cirkusku umjetnost grada Pariza La Villetta, koji se održava od 13. do 15. travnja 2016. godine u Parizu.

Odabir u osam najočekivanijih predstava u 2016. godini omogućit će Jakovu Labroviću, redatelju i izvođaču, i Antoniji Kuzmanić, suvoditeljici kolektiva i izvođačici, predstavljanje na pitch-sessionu ispred 400-500 profesionalaca – ravnatelja različitih festivala, direktora nacionalnih i regionalnih kazališnih kuća, direktora rezidencijskih centara, producenata... Ovogodišnji seminar organizira se pod temom „Moving Borders“ s ciljem mapiranja različitih scena suvremenog cirkusa na svijetu i njihovog razvoja zbog čega se očekuje još veći broj profesionalaca, ne samo iz Europe, nego i s drugih kontinenata.

Mr. Fantastic je već u produkcijskoj fazi dokazao da se radi o kreaciji visoke umjetničke kvalitete. Uz osiguranu dvogodišnju koprodukcijsku potporu Festivala novog cirkusa u iznosu od 100 000 kn, Mr. Fantastic prošle je godine također odabran za pitch-session na najpoznatijem francuskom festivalu suvremenog cirkusa CIRCa u Auchu, kao jedna od samo deset nefrancuskih kolektiva odabranih za predstavljanje.

Pitch-session u Parizu omogućit će voditeljskom timu kolektiva da širokoj javnosti predstavi inovativan i drugačiji redateljski rad Jakova Labrovića koji u svom radu istražuje granice ljudskog tijela obogaćenog cirkuskim vještinama. Zbog najvećeg okupljanja profesionalaca na jednom mjestu, pitch session osigurat će veliku vidljivost novom projektu izvedbenog kolektiva ROOM 100 kojem se očito smiješi bogata izvedbena budućnost nakon premijere na jesen.

Pregledom odabira prošlogodišnjih top osam kolektiva: Cie Proyecto Precipicio (FR), Cie Ordinaire d’Exception (FR), Cie du Chaos (FR/BR), Cie Sandrine Juglair  (FR), Cie New Tapestry (NO), Collectif Malunés  (BE), Cie Sudestada  (FR), Groupe Zéro (FR), Alix Allison  (IE) i Cie Allégorie  (FR) jasno je da se radi o velikom priznanju i prilici koja otvara brojna vrata za splitski dvojac...

Rad kolektiva ROOM 100 u 2016. godini realizira se uz potporu Zaklade Kultura nova.