Novu sezonu Bookvice otvara DRAGO HEDL

Nakon petomjesečne ljetne stanke ovoga četvrtka, 22. listopada 2015. s početkom u 20.30 sati, započinje 8. sezona književnog programa BOOKVICA u splitskom klubu „Quasimodo“ (Gundulićeva 26a/II), gdje je u proteklih šest i pol godina (od travnja 2009.) održano 118 Bookvica na kojima je publici predstavljeno više od 150 domaćih i inozemnih autora i autorica te njihovih djela.

Bookvica, koju vodi Patricija Vodopija, profilirala se kao autorska večer na kojoj se posjetitelji u opuštenoj atmosferi druže s autoricama i autorima te razgovaraju ne samo o njihovoj najnovijoj objavljenoj knjizi, nego i o cjelokupnom opusu i drugim, književnosti bliskim i aktualnim temama. Uz razgovor s gostima redovito se organiziraju tombole na kojima je dar knjiga koja se predstavlja, a u nastavku večeri sluša se glazba po izboru gostujućeg autora ili autorice. Cilj je Bookvice svih ovih godina poticati i promicati kulturu čitanja i stvaranje kvalitetnih književnih djela.

Novu sezonu Bookvice otvara ugledni osječki novinar i književnik DRAGO HEDL, koji će prije svega predstaviti svoje posljednje dvije knjige – napete, kompleksne krimiće „Izborna šutnja“ (Ljevak, 2014.) i „Ispovjedna tajna“ (Ljevak, 2015.), a iako neće otkriti posjetiteljima tajnu tko je ubojica, otkrit će im neke druge zanimljivosti: zašto je počeo pisati krimiće, kako spaja i razgraničava novinarski i književni rad, kako doživljava izumiranje „esekerskog“ jezika koji je oživio u romanu „Donjodravska obala“ (Ljevak, 2013.), što kaže na najnovije aktivnosti Branimira Glavaša, čijim se likom i djelom već godinama bavi...

Poseban gost i su-voditelj večeri bit će PREDRAG LUCIĆ.

Kratak životopis autora:
Drago Hedl rođen je u Osijeku 1950. godine. Novinarstvom se bavi od 1980., kad se zaposlio u Glasu Slavonije. Osim u tom dnevnom listu, u dosadašnjoj je novinarskoj karijeri pisao za Slobodnu Dalmaciju, Novi List, Feral Tribune, Jutarnji list, Telegram… Surađivao je i u uglednim svjetskim novinama i časopisima. Za novinarski rad na istraživačkim temama dobio je više hrvatskih i međunarodnih nagrada, od kojih se ističu nagrada Knight International Journalism Award 2006., nagrada Southeast European Media Organisationa (SSEMO) i Central European Initiativea za izniman doprinos istraživačkom novinarstvu 2008., nagrada Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo u novinarstvu 2015.

Osim novinarstvom i publicistikom bavi se i književnim radom: piše kratke priče, romane i dramske tekstove, a autor je i nekoliko dokumentarnih filmova.

Bibliografija:

  • Smijeh na kiši (1969.)
  • Osječka slikovnica (1984.)
  • Naši obračuni s Krležom (1987.)
  • Žifci u škripcu (1988.)
  • Ratne reportaže (1993.)
  • Skriveno lice : biografija trećeg hrvatskog predsjednika (2010.)
  • Glavaš : kronika jedne destrukcije (2010.)
  • Donjodravska obala (2013.)
  • Izborna šutnja (2014.)
  • Ispovjedna tajna (2015.)