Objavljen program 25. Splitskog filmskog festivala

Objavljen je kompletni program Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma, koji ove godine obilježava 25. godišnjicu postojanja. Festival će se održati od 16. – 21. rujna u hibridnom obliku, Festival se otvara 15.9. u kinu Karaman, filmom Splitskog autora Bruna Pavića Nulti krajolik, jedina filmska projekcija u kinu.

Filmovi u programu dostupni su online na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr tako zaljubljenicima u film i filmskim profesionalcima, bez obzira gdje se nalazili, nudi mogućnost praćenja izuzetnih filmova, pomno odabranih iz svjetske produkcije. 
Dio programa je besplatan.
Okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, filmova, nikad prikazanih u Hrvatskoj.  U konkurenciji dugog filma osam je vrhunskih filmova iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda (dva naslova), Indije, Kosova i Španjolske.
U međunarodnoj konkurenciji kratkog filma ukupno je 33 filma iz raznih zemalja, među njima su i dva hrvatska  kratka filma.
U popratnom programu (Forum, Focus, Frame Extended) 14 je dugometražnih filmova, koji se izdvajaju raznolikošću tretiranih tema, koje opsjedaju globalni svijet. 
Svi filmovi u programu su hrvatske, a neke europske i svjetske, premijere.
Hrvatski film nije zaboravljen, uz već spomenuti dugometražni film na otvaranju, u programu hrvatskog filma još je 8 kratkih filmova hrvatskih autora. Svi hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac.
Splitski filmski festival već 26. godinu promovira radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije. Ove godine u Posebnom programu prisjećamo se ‘alternativaca’ koji su zadužili festival, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca i Ladislava Galete, koji su nas prerano napustili. 
Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Ove godine, uz tri interaktivne AR instalacije, uprililičit će se video konferencija na temu ‘Budućnost pokretnih slika’, streaming program itd.