Odlični filmovi i večeras na četiri lokacije 15. Festivala mediteranskog filma Split

Redateljica Agnieszka Woszczynska večeras će u Ljetnom kinu Bačvice osobno predstaviti film "Tiha zemlja" koji se premijerno prikazuje u sklopu natjecateljskog programa 15. Festivala mediteranskog filma Split.

Ova poljsko-talijanska koprodukcija prati naizgled savršen bračni par unajmljuje kuću za odmor na otoku, no idiličan godišnji odmor im narušava spoznaja da bazen u kući nije funkcionalan. Ne mareći za otočku nestašicu vode ni činjenicu da je kuća smještena uz more, inzistiraju na tome da se bazen popravi. Neplanirana prisutnost stranca u kući počinje im narušavati osjećaj sigurnosti te potiče niz događaja zbog kojih instiktivno i iracionalno kreću prema najmračnijem kutku svog odnosa.

Uoči filma večeri u sklopu programa "Ješke" redatelj Filip Antonio Lizatović nas filmom "Carpe Diem" vodi u mirnu i idiličnu uvalu, ali u kojoj dolazi do tenzija između dvoje susjeda, privatnih iznajmljivača, kada jedan od njih ugosti mlade strane goste kojima je jedini cilj dobro se zabaviti.

Na Tvrđavi Gripe prikazuje se rusko-slovenski film "Mini market" redatelja Michael Borodina, snimljen prema istinitim događajima i aktivnim sudskim procesima, u kojem pratimo uzbekistansku imigranticu koja radi u trgovini na periferiji Moskve. Film prikazuje zastrašujuće slučajeve modernog ropstva imigranata uhvaćenih u zamku lažnih obećanja o boljem životu. Kao i ostalim imigrantima u toj trgovini, po dolasku su joj zaplijenjeni svi dokumenti, te je prisiljena raditi bez plaće i trpjeti psihičko i fizičko zlostavljanje od strane vlasnice trgovine.

Na platou Doma mladih u goste FMFS-u stiže slovenski "FeKK – Međunarodni festival kratkog filma" i donosi selekciju kratkometražnih filmova slovenske produkcije iz natjecateljskog programa. U Kinoteci Zlatna vrata u 19 sati na rasporedu je repriza sinoć premijerno prikazanog filma "Rimini".

FOTO: Maja Prgomet