Ol' smo za jedan dan Marka Uvodića Splićanina premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u petak 22. prosinca na velikoj sceni izvesti dramu Ol' smo za jedan dan Marka Uvodića. Neposredan povod predstavi, koju režira Trpimir Jurkić, je 140. obljetnica rođenja i 70 godina od smrti ovog amblematskog splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Literarna ostavština Marka Uvodića, sudskog činovnika i najizvornijeg splitskog kroničara bila je već temelj mnoštva predstava, raznih kazališnih, televizijskih i radijskih adaptacija. Autor ove najnovije kazališne adaptacije i redatelj Trpimir Jurkić o razlozima za predstavu, kao i načinu na koji su autori pristupili bogatoj literarnoj ostavštini kaže: „Predstava, kao posveta Marku Uvodiću, na koju smo se odvažili, neće se baviti recikliranjem Uvodićeva vremena, ali ni onih predstava koje su baština ovog kazališta. Nećemo pokušati progovoriti jezikom pučkog teatra, graditi kulise našoj nostalgiji kao alibijem za vlastito odustajanje. Pokušat ćemo u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih novela, fragmenatima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednog grada. A da to uistinu jest istina uvjerava nas i sam autor na početku jedne od svojih novela: Sve ovo ča ću van ispričat, sve se dogodilo, sve je istina. Jerbo da sve ovo ni istina, ne bi vajalo ništa!

U predstavi igraju Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić. Autorski tim osim autora adaptacije i redatelja Trpimira Jurkića čine još i suradnik režije Goran Golovko, autorica glazbe Nela Bujas Luketić, kostimograf Mladen Radovniković, Trpimir Jurkić kao autor stihova, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.

Nakon premijerne izvedbe u petak 22. prosinca s početkom u 20 sati do kraja mjeseca predstava će biti izvedena i 27. prosinca s početkom u 19:30 sati.