Orašar na sceni HNK Split

I ovaj prosinac u Hrvatskom narodnom kazalištu Split obilježit će, između ostalih glazbeno-scenskih atrakcija, i šest izvedbi najpopularnijeg i najizvođenijeg bijelog baleta, Orašara Petra Iljiča Čajkovskog. Baletni će ansambl HNK Split, zbog iznimno velike potražnje za ovim baletnim naslovom, Orašara šest puta izvesti i u siječnju. Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre a na sceni će se pojavljivati preko stotinu plesačica i plesača ansambla Baleta HNK Split te polaznica i polaznika Baletnog studija HNK Split svih uzrasta. Oni će plesati koreografiju Waczlawa Orlykowskog koja je postala svojevrsni klasik, referentna točka u hrvatskim kazalištima još od 1970. kada ju je taj ukrajinski koreograf po prvi put postavio u Zagrebu. Njegovu koreografiju prenijela je Božica Lisak.

Kao protagonisti izmjenjivat će se solisti splitskog Baleta Nozomi Miura i Eva Karpilovska u ulozi djevojčice Klare, Princ će biti Aaron Kok i Ivan Boiko, Vila šećera Eva Karpilovska i Hazuki Tanase dok će se u naslovnoj ulozi Orašara, igračke koju Klara dobije kao božićni poklon i koja u njezinom snu oživi, izmjenjivati Francesco Pio De Benedictis i Daniel Erchov Zayas. Brojni ansambl predstave čine, uz ostale soliste i članove Baleta HNK Split, polaznici Baletnog studija, orkestar i ženski zbor splitske nacionalne kazališne kuće. Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Barbara Bourek.

Tajna iznimne popularnosti Orašara vjerojatno leži u činjenici da je veliki Čajkovski bio jedan od rijetkih skladatelja koji je svoju glazbu skladao u uskoj suradnji s koreografima, stvorivši djela koja su, ne samo s glazbenog i scenskog stajališta savršena, nego svojom ritmičnošću i tematskom raznolikošću udovoljavaju i specijalnim zahtjevima baletne pozornice, potičući na ples. Popularnost i slojevitost priča koje je odabirao za teme svojih djela, jednako privlačnih i za djecu i za odrasle, kao i koreografski elementi koji nisu pretjerano zahtjevni, a daju plesačima mogućnost da njihovo umijeće u potpunosti dođe do izražaja, onaj su faktor X zbog kojega Orašar, Trnoružica i Labuđe jezero  vjerojatno još dugo neće biti svrgnuti s trona najvažnijih baletnih djela. Fabula Orašara čini ga privlačnim i prijemčivim svim uzrastima publike.

Izvedbe Orašara planirane su za 6, 7, 9, 10, 11. i 13. prosinca te 9, 10, 11, 28. i 29. siječnja.