Otvaranje izložbe Un-war prostor, arhitektonskog istraživanje Sarajeva tokom opsade

U nedjelju, 28. 10. 2018. u 20 h u predvorju galerije Multimedijalnog kulturnog centra Split u Domu mladih otvara se izložba UN-WAR PROSTOR Armine Pilav.

Na izložbi će biti prisutni Armina Pilav, Matija Kralj i Rafaela Dražić koji su dio istraživačkog i produkcijskog tima izložbe Un-war prostor, a posjetitelji će nakon razgovora moći kupiti i nedavno tiskani Un-war Lexicon koji je dio izložbe.

U svom višegodišnjem istraživanju pod nazivom Un-war prostor, o isprepletenosti ratnih i un-war prostora, Armina Pilav odbija predočiti jedinstven prikaz o „destruktivnoj metamorfozi“ (Doršner, 1994) grada Sarajeva, koji je bio pod opsadom. Nasuprot tome, predstavlja nam performativnu arhivu u obliku kompaktnog, posebno dizajniranog izložbenog uređaja kroz koji sada – dvadesetak godina kasnije, u „doba koje definiraju planetarni građanski rat” (Steyerl, 2017), masovne migracije i sve veće nejednakosti – možemo na nov način promatrati, slušati i čitati o ratu u Sarajevu, te u konačnici o ratu sami i govoriti. Uređaj djeluje kao samomisleća mašina, kao svjedok opovrgavanja rata u Sarajevu, koje su građanke i građani provodili kroz prostorne (re)akcije i reciklažu dostupnih arhitektonskih i drugih materijala. Arhiva sadrži brojne video i zvučne dokumente, fotografije, arhitektonske crteže i Un-war leksikon, a nam- jerno je nezavršena da bi mogla stalno primati nova svjedočenja, kao i politički zagovarati neophodnost kolektivnog, ponovnog promišljanja rata u Sarajevu, ili bilo kojeg drugog sukoba na svijetu. 
Instalacija Un-war Space zajednički je rad grupe autorica i autora, Ane Dane Beroš, Rafaele Dražić, Miodraga Gladovića, Matije Kralja i Maura Sirotnjaka, pod vodstvom arhitektice i istraživačice Armine Pilav. Izložbeni uređaj Un- war prostor je dio istoimene online otvorene arhive koja je dostupna na linku: http://unwarspace.bk.tudelft.nl/ 

Armina Pilav je arhitektica, istraživačica i predavačica na Arhitektonskom fakultetu, na TU Delft. Dobitnica je istraživačke stipendije Marie Curie za Un-war prostor. Armina objavljuje radove u časopisima i akademskim žurnalima na temu prostora, tijela i politike. Njeni radovi su izlagani na Venecijanskom bijenalu arhitekture (2014, 2018). Članica je Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA u Sarajevu. 
Radio razgovor o Armininom istraživanju i obrazovnim praksama vođen sa Anom Danom Beroš i emitiran u emisiji Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskog radija dostupan je online na: http://radio.hrt.hr/tre- ci-program/ep/razgovor-s-arminom-pilav/236034/ 

*********************************************************************

Kustosica i producentica: Ana Dana Beroš
Vizualni identitet: Rafaela Dražić
Multimedija i tehnički postav: Matija Kralj i Miodrag Gladović
Produkcija i tehnički postav: Mauro Sirotnjak
Video:
Sirove snimke iz private arhive Doma Rotheroea, redatelja dokumentarca “Sarajevo Diary - From bad to worse”, snimljenog u Sarajevu (1992 -1993)
Zvuk:
Zvuk je preuzet iz sirovih snimaka dokumentarca “Sarajevo Diary - From bad to worse”
Fotografije:
Nihad Čengić, Zlatan Filipović, Zoran Kanlić, Paul Lowe, Miguel Ruiz, Frank Vellenga 
Arhitektonski crteži:
Zoran Doršner
Prijevod na bhs: Aida Spahić
Projekt je financijski podržan:
Istraživačka stipendija Marie Curie dodijeljena dr. Armini Pilav 2016. godine u sklopu programa za istraživanje i razvoj Horizon 2020 Evropske unije.
Podržavatelji:
Katedra za metode i analizu, Arhitektonski fakultet - TU Delft
Historijski Muzej Bosne i Hercegovine
Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, Sarajevo

*********************************************************************

Izložba UN-WAR PROSTOR organizira splitski izvedbeni kolektiv ROOM 100 u suradnji s Jerom Kuzmanićem u sklopu festivala nezavisne kulture i umjetnosti Platformat u organizaciji Platforme Doma mladih (http://pdm.hr/).

Izložba je otvorena do 1. studenoga 2018. i može se razgledati od 14:00 do 21:00 svaki dan.