Otvorene prijave za radionicu „ANATOMIJA FILMSKE KRITIKE “ na 20. Splitskom filmskom festivalu

Od 13. do 16. rujna u sklopu 20. Splitskog filmskog festivala bit će održana radionica pod nazivom ANATOMIJA FILMSKE KRITIKE, koju će voditi diplomirani komparatisti književnosti i članovi uredništva filmskog časopisa « Filmonaut » Valentina Lisak i Danijel Brlas.

Ovisno o dogovoru s voditeljima, pojedini segmenti radionice bit će upriličeni u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Kinoteci Zlatna vrata i Kinu Karaman.

Radionica se temelji na analizi filmskog jezika, odnosno samom filmu kao umjetničkom djelu, koja kao svoju metodu postavlja dijalog s filmskim djelom putem njegovih vlastitih izražajnih sredstava. Za kvalitetnu analizu filma potrebno je obratiti pozornost na njegovu strukturu, kao i na poruke sadržane u planu, rakursu, pokretu kamere, montažnom prijelazu ili običnom pozadinskom šumu.

Cilj radionice je osposobiti polaznike za samostalno i argumentirano promišljanje o filmu uz korištenje osnovnih pojmova filmskog jezika. Polaznici će pratiti festivalski program te pisati analize odabranih naslova koje će biti objavljene na stranicama Festivala, dok će tri najbolje analize biti objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 10. rujna 2015. putem obrasca na web stranici Festivala http://20th.splitfilmfestival.hr/hr/rotor/radionica-anatomija-filmske-kritike-prijave/