Otvorenje izložbe Elene Štrok "Baby Universe" u Prostoru

U kreativnom hub-u Prostor, u organizaciji Platforme “Culture Hub Croatia” u petak 10. rujna otvara se izložba Elene Štrok pod nazivom “Baby Universe”. Na otvorenju, s početkom u 20:30, umjetnica će izvesti performans. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada, a moguće ju je pogledati od ponedjeljka do petka (10:00 - 19:00).

"Performativna epska bajka Baby Universe počiva na temeljima drevnih ideala, utjelovljenima kroz jednostavnu priču u likove planeta suočene s prijetnjom vlastite smrtnosti. Inače svemoćni bogovi / planeti zatekli su u situaciji nad kojom više nemaju apsolutnu kontrolu, bez obzira na njihova ratnička, misaona ili druga umijeća. Instinkt u svakom od njih budi slabosti koje inače lako kontroliraju. Razrješenje donosi Pluton, božanstvo kojem smrt nipošto nije stran pojam, i u čijim riječima pronalaze smirenu misao koja zaokružuje raspravu. Konačni ishod ostaje nepoznat.

Rad simbolično nagovješta uravnoteženje suprotnosti, pomirbu arhetipova, razumijevanje i kalibraciju povremeno nužne svakom pojedincu. Vrativši se u “svoju kuću”, svatko će za sebe iz Plutonovih riječi izvući ono što može i želi. Uz dozu humora, Baby Universe postaje memento mori, s naglaskom na pozitivno, ne toliko opterećeno shvaćanje vlastite smrtnosti."

(Elena Štrok)

Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole u Varaždinu s diplomom glazbenice gitaristice, Elena Štrok (r. 1996., Varaždin) je 2019. godine završila i preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, s pohvalom Magna cum laude, gdje, u klasi prof. Mirjane Vodopije, trenutačno završava i diplomski studij. Sudjelovala je u međunarodnim i lokalnim projektima na poljima vizualne umjetnosti, glazbe i performansa. Do sada je izlagala i nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Latviji, Češkoj, Grčkoj i Portugalu. Posljednji semestar BA studija, 2019. godine, u sklopu projekta razmjene studenata Erasmus+ provela je na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu u klasi Pavle Scerankove i Dušana Zahoranskog. Nakon toga sudjelovala je na Erasmus+ praksi u rezidencijalnoj kući za umjetnike De Liceiras 18 u Portu u Portugalu. Tamo je,

uz nekoliko suradnika, sudjelovala u osnivanju kulturne organizacije „Eklipsefemero“ kojoj je svrha međunarodna promocija, povezivanje i umrežavanje umjetnika i organizacija kulturnih događaja. Svojim radom nastoji kroz zabavu približiti umjetnost i filozofiju ljudima u javnom i institucionalnim okvirima, koristeći se pripovijedanjem kao svojim glavnim medijem izraza