Ovog vikenda Trilj postaje prijestolnica bluesa

U srcu sezone, 1. srpnja 2022. Trilj postaje prijestolnica bluesa. Prvi put Thrill Blues Festival postaje trodnevna međunarodna manifestacija koja svoju multimedijalnu aktivnost, uz standardne točke programa kao što su blues-koncerti, izložbe likovnih blues i fotoumjetnika, promocije ploča i blues-knjiga te dječje glazbene radionice, proširuje i na sport. Ove godine srušit će se i rekord po broju blues glazbenika, umjetnika, novinara i po internacionalnosti.

Zahvaljujući petom izdanju Thrill Blues Festivala u Cetinsku krajinu pristižu najveća imena svjetskog bluesa poput Ralph De Jongh Banda, sastava Barry Finnerty Superbad Funk Machine, Norman Beaker Trio te legendarne Gisele Jackson koja je pjevala na inauguraciji Billa Clintona, Uz ova zvučna imena lokalne boje bluesa predstavljat će i Dancing Bearove blues snage - Odin, 4 Hombres and Flowery te ambasadori hrvatskog bluesa, članovi sastava Sunnysiders koji će zasvirati u sklopu Thrill All Stars Showcase programa.

Odin Sokač, poseban mladić na pragu srednje škole i sjajan sportaš, zaljubljenik u blues rock, čiji su talent prepoznali naši ambasadori hrvatske blues scene, Krešo Oremuš i Boris Hrepić, započeo je 2022. uspon na blues-rock sceni. Ova najmlađa blues zvijezda Hrvatske predstavila je ovo proljeće prvu pjesmu za diskografsku kuću Dancing Bear. Njegov debitantski singl "The Wild West War" opasna je blues rock skladba napisana u doba najstrožeg lockdowna koji je rasplamsao želju za kreativnim izrazom i uz singl "The Wild West War" koji će vas oduševiti svojim viskoznim alternativnim rock zvukom i moćnim ritmičkim strujama, iznjedrio gotovo trideset autorskih pjesama koje Odin planira predstaviti na studijskom izdanju.

Mladi Odin Sokač već se predstavio triljskoj publici na prošlogodišnjem izdanju Thrill Blues Festivala kada se odazvao na pozivnicu Borisa Hrepića Hrepe. ''U ovom dječaku prepoznao sam iskonsku ljubav prema bluesu, taj plam koji se u njemu na pomalo neobjašnjiv način rasplamsao. Pogotovo me oduševio autorski originalan pristup stvaranju pjesama, to je nešto što se ne uči nego se jednostavno ima u sebi. Odmah sam odlučio uključiti ga u što više blues aktivnosti kako bi stekao iskustvo.'', otkrio je Boris Hrepić, umjetnički direktor festivala.

Blues bend iz dvije države i tri grada koji se najčešće okuplja u Livnu svoj je premijerni nastup doživio baš na Thrill Blues Festivalu 2019. godine. Sastav 4 Hombres & Flowery od tada su izdali i album "Mirna Bosna" koji je oduševio kritičare, ali i publiku. ''4 Hombres & Flowery kombiniraju blues rock i blues na autohton način, uspjeli su na kreativnom nivou predstaviti svoje autorsko, izražajno i realizatorsko viđenje muzičkog pristupa, pokazujući kako se itekako može biti originalan u današnje vrijeme " napisao je Branimir Lokner, urednik portala TMM dok je Mladen Lončar s portala Sound Guardian poručio ''...ovdje se ''praši'' vrlo konkretna glazbena priča."

Svaka od deset pjesama koje čine "Mirnu Bosnu" zaslužuje pokoju rečenicu, ali teško je ne izdvojiti izvanredno novo ruho koje je bend dodijelio legendarnoj Šantićevoj sevdalinki Emini. ''Duh sevdaha osjeti se u svakom glazbenom ostvarenju na prostoru snažne i brdovite Bosne i Hercegovine, a oduvijek se govorilo da je sevdah bosanski blues. Bilo je neupitno da će se tako nešto naći i na glazbenom repertoaru 4 Hombres & Flowery, još kada se 2021. godine na bini Thrill blues festivala zasvirala Šantićeva Emina.“ kaže Darko Knežević, gitarist benda.

"U prvom planu je priča o "Emini" kao o priči koja nikada umrijeti neće te koju je nemoguće sažeti, ali se najbolje ispriča doživljajem vidljivim u video spotu." rekao je bend povodom izlaska singla "Emina" u svibnju. Ususret ovogodišnjem festivalskom nastupu, 4 Hombres & Flowery odlučio je počastiti svoju publiku spotom za originalnu, 6-minutnu verziju "Emine" koja se dosad mogla čuti samo na albumu "Mirna Bosna".

 

Ulaz na festival je besplatan, a dodatne informacije potražite na službenoj Facebook stranici.