Pet dana priče na Pričiginu

Stiglo je vrijeme za Pričigin, osmo izdanje jedne od najzanimljivijih kulturnih manifestacija u Splitu posljednjih godina. Od 18. do 22. ožujka na nekoliko lokacija u gradu poznati pisci, operni i estradni pjevači, novinari, vinari, menadžeri... pričat će svoje priče, i - sigurni smo - još jednom oduševiti uvijek brojnu publiku.

Program počinje u utorak, 18. ožujka u Amfiteatru Doma mladih (MKC) u 19 sati svečanim otvaranjem i dodjelom tradicionalnih nagrada Posljednja PričeST. Voditelji su, kao i uvijek, pokretači i organizatori Pričigina Petar Filipić i Renato Baretić. U istom prostoru u 20 sati slijedi standardni i uvijek sjajno posjećen program Hrvatski pisci pričaju. Tema je "Sve je super i sve je za pet" (tribina o nogometu), a uz moderiranje Patricije Vodopije pričaju Tanja Mravak, Milana Vlaović, Aleksandra Kardum, Ivana Simić Bodrožić, Robert Perišić, Gordan Nuhanović i Vladimir Stojsavljević.

Drugog dana, u srijedu 19. ožujka u 19.30, u Kazalištu lutaka, u programu Lijepa vaša nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države. Tema je "Pjesma koja mi je zavrtila život", a izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine u rukama Krune Lokotara. Sudjeluju Rumena Bužarovska (Makedonija), Jurij Hudolin (Slovenija), Srđan Srdić (Srbija), Marko Tomaš (BiH), Halil Matoshi (Kosovo), Marko Pogačar (Hvatska) i Emir Imamović Pirke (BiH). Druženje će se nastaviti u kavani hotela Bellevue, u 22 sata, uz autorsku večer Aleksandra Stankovića "Kad su se tri Splićanina...". Voditelj je Renato Baretić.

U četvrtak 20. ožujka Pričigin pozdravlja Svjetski dan pripovijedanja, međunarodnu manifestaciju posvećenu usmenom pripovijedanju, koja je zadobila svoj konačni oblik 2003. godine, od kada se obilježava u više od 30 zemalja na svim kontinentima. U 18 sati u klubu Quasimodo poslastica - izvanredna Bookvica Patricije Vodopije sa Slavenkom Drakulić, uz predstavljanje autoričinog najnovijeg naslova, "Optužena". Poslije toga, u amfiteatru Doma mladih (MKC) u 19.30 splitski pisci "utorkaši" pričaju svoje priče na temu: "Naše muke". Goste je izabrao i program moderira Renato Baretić, a pričaju Ivica Ivanišević, Zlatko Gall, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Živko Skračić, Dražen Čulić, Dragan Markovina... Pričanje će se nastaviti u kavani hotela Bellevue u 21.30 sati. Na temu "Kad su festivali bili Festivali", pod voditeljskom palicom Damira Duplančića govore Miki Jevremović, Đorđi Peruzović, Goran Pelaić, Ivica Flesch i Ivica Bubalo.  

Petak, 21. ožujka predviđen je za cjelodnevnu Burzu pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu, knjige na metre" u kavani Semafor: koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu donirat će se knjižnici Okružnog zatvora u Splitu. Večernji program počinje u 20 sati u HNK, temom "Opera u priči". Izbor gostiju preušten je Tonču Biliću, intendantu HNK Split, a moderator je Dražen Siriščević.  Gosti su Vladimir Kranjčević, Valentina Fijačko, Zrinka Pavlić, Tonči Bilić, Tonči Šitin i Ivica Ivanišević. Potom je u 22 sata u kavani hotela Bellevue autorska večer Slavenke Drakulić, s Jasenom Bokom kao voditeljem.

Bogata je i subota, 22. ožujka, posljednji dan Pričigina.U 11 sati u Kazalištu lutaka i ove će se godine održati dječji program pričanja na čakavštini PriČAgin. Voditelj je Ivan Tokić, a nastupaju učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju. U 12 sati u Hotelu Park pričaju poznati hrvatski vinari. Kroz temu "Sve je to od našeg vina..." vodit će Zlatko Gall, a gostuju vinari Ivica Matošević, Andro Tomić… U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga. Pozvani su svi ljubitelji i vlasnici knjižnih primjeraka da ponesu odabrane – one od kojih se mogu i žele odvojiti - te da ih ponude u zamjenu za istu kilažu (ili metražu) literature. Kao uvijek, posljednji set priča bit će ispričan u kavani Bellevue s početkom u 19 sati. U priredbi pod nazivom Pričigin narodu sudjeluju svi dotad preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema je ista kao i prethodnih godina: "Priče o sreći". Svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj (Damir Duplančić s Radio Dalmacije, autor Izgubljene generacije) uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom pripovjedaču. I tako 60, 70, 75 minuta, dok ne dosadi.