PHOTO TALK: Dijana Mešin

U petak, 5. listopada 2018. u 20:00 h (u Galeriji fotografije Fotokluba Split) održat će se 23. PHOTO TALK. Gošća je splitska umjetnica s newyorškom adresom Dijana Mešin,a tema koju će predstaviti je transcendentalna fotografija.

Dijana Mešin rođena je 29.07.1966. godine u Splitu.
Po završetku srednje novinarske škole i dviju godina ekonomskog fakulteta daje šansu svojoj kreativnosti. Nakon višegodisnjeg bavljenja suvremenim plesom, koreografijom, šminkom, kreiranjem kostima… specijalizirala je tehnike suvremenog plesa u nekoliko europskih škola, stekla je diplomu znamenite milanske škole za umjetničku šminku i specijalne efekte te kreirala niz zapaženih konceptualnih projekata u Hrvatskoj i Americi.
Njena ekskluzivna novinska foto izvješća iz back stagea milanske modne scene rezultirala su foto izložbom „Faces“ u Fotoklubu Split, (17.02.1999.) koju je otvorila performanceom „La Dolce Vita“ u Bajamontijevoj fontani na splitskoj Rivi.
Svojom umjetničkom svestranošću privlači pažnju modne scene i afirmira se u izradi modne fotografije.

Jedna od njih, “Muškarac riba”, koja je i tema ovog Photo Talka, neočekivano razotkriva pedesetak foto detalja, preobražava se u fotopriču o ribaru ljudskih duša, Isusu Kristu i mijenja Dijanin život zauvijek usmjerivši je na put duhovnih otkrića.
Simbolima i porukama otvara vrata onostranoga, inicira razotkrivanje šire slike života i slaganje magične svepovezanosti Dijaninog djelovanja i pretvara se u vizualnu potvrdu da ništa nije naše djelo, da smo instrument u Njegovim rukama, da ništa nije slučajno, da je sve savršeno kako jest…
Naizgled obična fotografija pokazala je svu svoju transcendentnu snagu postavši zametak Dijaninog preobražaja i spoznaje o vlastitom bitku.

Nemogućnost da napravi multimedijalnu fotoizložbu u Splitu i sugestija slavnog Oliviera Toscanija da “iskonsku modnu fotografiju” prezentira Njujorškoj MoMA-i (Muzeju moderne umjetnosti), inspirirali su je da krajem 1999. ode u New York gdje i danas živi sa kćerkom.
Ideja “ispred vremena” da napravi jedinstvenu foto izložbu duhovnog karaktera “Announcement after 2000” na Times Squeru, u međuvremenu je prerasla u knjigu “Heaven Sent; One Photo, One Hundred Miracles”, transcendentalnu fotomonografiju.