Platformat vol. 5: Koliko generacija će još slušati izgovore dok Split ne dobije društveni i kulturni centar?

Ne nazire se kraj dugogodišnjim nastojanjima nezavisne kulturne i umjetničke scene, udruga mladih i za mlade, umjetnica i umjetnika, kulturnjaka i drugih građana - da se u splitskom Domu mladih realizira javni društveni i kulturni centar kojim bi se (su)upravljalo odgovorno i transparentno. Sa smjenama vlasti i “novim” strategijama, kultura i mladi se pozicioniraju kao ključni faktori razvoja grada Splita, ali se uporno ne pronalaze sredstva za dovršenje Doma mladih, prostora u kojem se razvija scena, okupljaju mladi i kulturnjaci, svi oni koji svojim radom taj prostor već afirmiraju kao društveno-kulturni centar. Donositelji političkih odluka i dalje ne prihvaćaju prijedlog Platforme Doma mladih da se u Splitu realizira društveni i kulturni centar u kojem bi se mladi, umjetnici i građani kreativno izražavali, surađivali i educirali, u kojem bi se kroz kritičke i interdisciplinarne programe uključivalo različite društvene skupine stvarajući pritom bazu odgovornih i empatičnih građana koji rade i stvaraju za opći interes a ne bave se uzurpacijom javnih i zajedničkih dobara za privatne interese. Dakako, ne prihvaćaju ni takav društveno-kulturni centar kojim bi se upravljalo kroz demokratičnije i participativne modele partnerstva kako bi građani s Gradom Splitom ravnopravno suodlučivali i suupravljali prostorom.

Dok čekamo da Grad Split razvije sluh za društveno-kulturni centar i centar za mlade, dok slušamo izgovore kao što su neisplativost i veliki troškovi društveno-kulturnog centra i uređenja Doma mladih, kao i svemoći EU fondova, Platforma Doma mladih nastavlja svoj zagovarački rad novim izdanjem Platformata koji započinje 04.05. u 20 sati izložbom: “Ovdje, čini se, nema nikog”, kojom umjetnica Maša Barišić prikazuje niz postojećih kulturnih i političkih institucija, doduše, u oštećenom i urušenom obliku, propitujući na taj način njihovu funkcionalnost. Izložbu organizira udruga Mavena, članica Platforme Doma mladih.

 

Program Platformata:

srijeda, 3.svibnja (20 sati) - 24. svibnja /Klub zona

Izložba Osobnosti (Infozona)

Autorica: Marina Pocrnja

Marin je godinu i pol, na putu od Varšave do Soluna, fotografirao ljude koji se razliku po dobi, spolu, narodnosti, socijalnom statusu, zanimanju i vjeri, no sve ih povezuje jedan detalj koji rado prihvaćaju kao dio svoje osobnosti - sunčane naočale. U vremenu zatvaranja granica i podizanja ograda, ove fotografije brišu imaginarne, identitetske granice, pričaju priču protiv predrasuda i zatvorenosti. Otvaranje izložbe je u srijedu, 3. svibnja, u 20 sati, a postav će se moći pogledati naredna tri tjedna.

četvrtak, 4. svibnja (20 sati) - 12. svibnja, otvoreno svaki dan od 20 - 22 sata/NMG Praktika

Izložba: Ovdje, čini se, nema nikog (Mavena)

Autorica: Maša Barišić

Služeći se crtežima velikih formata, umjetnica „ruši“ niz hrvatskih institucija, odnosno prikazuje ruinirane strukture sadašnjih bastiona obrazovnog i kulturnog života Hrvatske. Postav izložbe sastavljen je od dva komplementarna ciklusa naslovljena Neoruinizam i Studija negativnog prostora. Dok u radovima Neoruinizma impozantne građevine – nerijetko djelujući poput kazališnih kulisa – propadaju u hrpu fragmenata, u Studiji negativnog prostora autorica odlučuje  naglasiti negativan prostor koji građevinu gotovo proždire poput kakve crne rupe, postižući time zloslutan kontrast koji utjelovljuje osjećaj nepovjerenja i rezignacije prema prikazanim institucijama.

 

četvrtak - petak, 4.- 5. svibnja, 17 sati / Tiskara u Kockinoj garaži

qRADIONICE: Radionica primitivnog tiska (queerANarchive)

Voditelji: Sven Sorić i Hrvoje Spudić

Info i prijave: queeranarchive@gmail.com

Radionica primitivnog tiska pod vodstvom Svena Sorića i Hrvoja Spudića iz platforme This Town Needs Posters donosi osnovna znanja primitivnih, manualnih tehnika tiska. Polaznici radionice naučit će osnove miješanja boja, pripreme tiskarskih klišeja, rada s različitim vrstama papira i prešama.

 

četvrtak, 4. svibnja / Klub Kocka - Open Box

Games Night (Aktivist)

 

petak, 5. svibnja, 20sati / Klub zona

Književna čajanka (Klub zona)

Prvo svibanjsko druženje, 5. svibnja, ipak će biti nešto drugačije jer im u goste dolazi Ivan Barić, mladi autor čije kratke SF priče nižu uspjehe na književnim natječajima. Dva tjedna kasnije, 19. svibnja, ponovno će razgovarati o unaprijed dogovorenom naslovu. Oba druženja počinju u 20 sati. Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo predznanje o književnoj kritici.

petak, 5. Svibnja, 20.30sati/ Kino klub Split

Projekcija filma Artour Aristakisian – Ladoni

Dvotjedni autorski ciklus započinje projekcijom filma Ladoni (Palms – Dlanovi; 1993), kontroverznog armensko – ruskog redatelja sa zamrznutim profesionalnim statusom Artoura Aristakisiana. Projekcije petkom u Kino klubu su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan, svi su dobrodošli…

petak, 5. Svibnja / Klub Kocka

Funk/Soul slušaona by ANAKO (ROMB)

subota, 6.svibnja / Klub Kocka

PULP present M.O.O.N. (Los Angeles,USA) {Hotline Miami} (ROMB)

Za zatvaranje zimske party sezone u Kocku dolazi DJ i producent Stephen Gilarde a.k.a. M.O.O.N. uz kojeg će atmosferu zagrijati: DUBOK (Potop), KOMMODA (Klub Kocka) i El Commando (Pulp, No Balance, Klub Kocka)

utorak, 9. svibnja, 21 sati / HALA 100

Cirkoteka (ROOM 100)

Izvaljeni na strunjače i uz kokice, gledamo snimke predstava suvremenog cirkusa i učimo o različitim cirkuskim vještinama!

srijeda, 10. svibnja, 20 sati / Klub Kocka

Projekcija filma “Home” (Open Box)

četvrtak, 11. svibnja , 20 sati / Info zona

Stripaški kružok: Miro Župa (Klub zona)

Na predzadnjem ovosezonskom Stripaškom kružoku gostuje najluđi autor stripova, kipova, ilustracija i „strip gelera“ na ovim prostorima pa i šire. Ivan Svaguša ugostiti će Mira Župu u Klubu Zona u četvrtak, 11. svibnja, u 20 sati.

petak, 12. Svibnja / Klub Kocka

Zatvaranje koncertne sezone - KOJOTI (KUM)

Za zatvaranje koncertne sezone KUM dovodi jedne od najvažnijih predstavnika Fiju-briju generacije.

subote, 13. i 27. svibnja, 15 sati / Dom mladih, gradska igrališta

Mreže 2017. radionica uličnog pletenja i kukičanja (Queer Sport Split)

Info i prijave: tonci@qsport.info

Mreže 2017. participativan je projekt ulične umjetnosti koji tradicionalne vještine kao što su kukičanje i pletenje koristi u revitalizaciji javnih i zapuštenih prostora koji su namijenjeni za sport. Kroz 2017. godinu društvo planira mapirati zapuštene javne prostore namijenjene za sport te kroz niz radionica napraviti novu i drugačiju, opremu za igrališta (prvenstveno alternativne mreže za koševe, branke i druge timske sportove) te time te javne prostore ne samo vratiti u funkciju građanima već ih i otvoriti novim skupinama koje se osjećaju isključeno iz dominantnog sportskog diskursa. Cilj radionica je okupiti zainteresirane sudionike i planirati akcije u javnom prostoru.

subota, 13. svibnja, 12 - 14 sati / Amfiteatar (Dom mladih)

Radionica kontorcionizma: sidesplits & middlesplits (ROOM 100)

Radionica cirkuske vještine ekstremnog razgibavanja - kontorcionizma - usmjerene na tkz. muške i ženske špage uz voditeljicu Antoniju Kuzmanić. Na radionici prolazimo kroz jednostavne i napredne položaje i vježbe… Prijave obavezne na antonia.kuzmanic@gmail.com!

ponedjeljak - utorak, 15. i 16. svibnja, 17 sati / Tiskara u Kockinoj garaži

qRADIONICE: Mjesečnica - radionica sitotiska (queerANarchive/Domine)

Voditelji: Nikolina Banić i Joke Keran

Info i prijave: queeranarchive@gmail.com

Uz stjecanje osnovnih znanja o sitotisku sudionici/-e programa imat će priliku na kuhinjske krpe otisnuti slogane koje sami osmisle na temu Moje tijelo - moja odluka. Krpe sa sloganima bit će korištene u sklopu programa Mjesečnica - festival ženskog stvaralaštva koji organizira udruga Domine.

 

ponedjeljak, 15 svibnja,  20 sati /Chillton bar

Diskusija: Što nakon akademije? (Info zona)

Svake godine veliki broj mladih nada se upiše na neku od umjetničkih akademija. Zbog ograničenog broja mjesta za brucoše mnogi od njih pokušavaju više godina za redom. A što nakon završetka akademije? Postoji li tržište rada na kojem mogu sudjelovati i mogu li se nadati relativno brzom pronalasku posla ili je potrebno dodatno se educirati i upustiti se u nemirne poduzetničke vode? Što sa sobom nosi status slobodnog umjetnika?

utorak, 16. svibnja (20 sati) - 26. svibnja, otvoreno svaki dan osim nedjelje od 14 - 20 sati / Galerija MKC-a (Dom mladih)

Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike - dizajn Dalibora Martinisa 70-tih i 80-tih (Platforma 9.81 s partnerima HDD i MKC)

Kustosi izložbe: Marko Golub i Dejan Kršić

Izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika Dalibora Martinisa, kojemu je prije svega nekoliko mjeseci priređena i velika retrospektiva u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 70-ih do kasnih 80-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti (današnji MSU) u Zagrebu, filmskim plakatima za autore kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i referentnim umjetničkim projektima idejno bliskim Martinisovoj dizajnerskoj produkciji. Izložba uključuje i takozvane televizijske grafike (telope) koje je Martinis dizajnirao u suradnji sa Sanjom Iveković za Radioteleviziju Zagreb 70-ih.

utorak, 16. svibnja, 20 sati /Kockino dvorište

ZVJERINJAK (Bitcherin, Flomaster, queerANarchive, Queer Sport Split)

Zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija uz glazbu, sitotisak, kukičanje i osvježenja zagrijava vas za mjesec splitskog pridea.

 

subota, 20. svibnja, 16 - 20 sati / Turska kula

Cirkomat (ROOM 100 / Kam Hram)

Provedite subotnje popodne u prirodi i družimo se uz zračne vještine (svila, trape, hoop), poi, hulahoop, akrobatiku i kontorcionizam na otvorenom.

 

utorak 23. svibnja (20 sati) - 30. svibnja, otvoreno radnim danom od 18 - 21 sat / Galerija Praktika

qIZLOŽBA: Dozvola za skejtanje (queerANarchive)

Autorice: Helena Janečić, Ana Opalić

Kustos: Tonči Kranjčević Batalić

Iskorištavajući privilegiranu poziciju umjetnica autorice propituju pristupe javnim prostorima pred muzejskim institucijama. Video rad nastao je kao dokumentacija uličnog performansa koji je nastao kao reakcija na zabranu skejtanja pred Muzejom Mimara u Zagrebu.

utorak, 23. svibnja, 21 sati / HALA 100

Cirkoteka (ROOM 100)

Izvaljeni na strunjače i uz kokice, gledamo snimke predstava suvremenog cirkusa i učimo o različitim cirkuskim vještinama!

srijeda, 24. svibnja, 17 - 18 sati / Hram (Dom mladih)

Suvremeni ples (Kam Hram)

Voditeljica: Nikolina Dolfić

četvrtak, 25. svibnja, 17.30 sati / Klub zona

Drabble radionica: Humor (Info zona)

Od studenog prošle godine četvrtim četvrtkom u mjesecu održava se radionica pisanja drabblea - kratkih priča od 100 riječi. Svaki mjesec donosi novi žanr pa će se tako u četvrtak, 25. travnja, u 17:30 pisati humoristične priče uz koje će i završiti ciklus drabble radionica. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.

 

četvrtak, 25. svibnja, 18 sati / Galerija Praktika

Publika u Domu (Platforma Doma mladih)

Platforma Doma mladih organizira okrugli stol na temu “Publika u Domu”.

 

petak, 26. svibnja,  16 sati /Info zona

Dramska radionica francuskog jezika (Klub zona)

Na Dramskoj radionici francuskog jezika, Luisa Quien, profesorica francuskog jezika u školi Vocabula, predstavit će metodu učenja francuskog jezika kroz dramski pristup. Nije nužno prethodno znanje francuskog jezika ni osnova glume. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr

 

petak - subota, 26. i 27. svibnja,  18 - 21 sat / Hram (Dom mladih)

Zračne instalacije i figure; trapez i ring - radionica zračnih vještina (Kam Hram)

Voditelj: Jadranka Žinić Mijatović

 

subota - nedjelja, 27. i 28. Svibnja, 10 - 13 sati / Hram (Dom mladih)

“Gost predavač” – Cirkorama žonglerske radionice (Kam Hram)

Voditelj: Nikola Mijatović

 

subota, 27. svibnja, 17 sati / Plato Doma mladih

Radio na cesti (KLFM)

Četvrtu godinu za redom, pod pokroviteljstvo mreže udruga Clubture, prvi HR community radio dovodi blistava nova imena domaće glazbe na Plato Doma mladih. Nastupaju: Bizon, Lipi Ive, Kundyak Mezhie, Jan Kinčl, Regis Kattie.

 

nedjelja, 28. svibnja, 10.30 - 19.30 / Marjanski plato

Dan tovara - Toward Europe (UZGON)

U okviru ove ekološko-umjetničke agitprop akcije održat će se predstavljanje prvog solarnog samara - ultimativnog oružja za spas primorsko-dinarskog magarca. Akciji će svoj obol dati gradonačelnički kandidati koji će se sučeliti na temu budućnosti marjanske šume te revitalizacije kulturnih programa u javnim prostorima. Sve to bit će popraćeno koncertom impro kolektiva Sivi uz prigodni DJ program te javno izvođenje radio drame za djecu i mlade. Organizator također najavljuje radionice za djecu, a za staro i mlado priprema druženja uz društvene igre, kukičanje, balote, laštik, trule kobile te leteći šank s velikim izborom pića i snackova.

nedjelja, 28. svibnja,  20 sati / Hram (Dom mladih)

17. CABARET  u Hramu (Kam Hram)

ponedjeljak, 29. svibnja, 17 - 18 sati / Hram (Dom mladih)

Suvremeni ples (Kam Hram)

Voditeljica: Nikolina Dolfić

 

10., 11. i 15. svibanj - Dom mladih

Radio škola  (KLFM)

U misiji širenja community radio priče pokrećemo novu radio školu! Poziv je otvoren svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u program community streaming radija. Poziv je otvoren svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u program community streaming radija. Za zainteresirane je nakon škole otvorena mogućnost pridruživanja našoj maloj radio zajednici volontera te sudjelovanje u radu radija KLFM.

subota - nedjelja, 3. - 4.lipnja, 18 - 21 sat / HALA 100

DanyzoO: radionica handstand akrobatike i break dance-a (ROOM 100)

Jedan od najpoznatijih break dance plesača u posljednjih deset godina, a danas nagrađivani suvremeni cirkuski umjetnik i baletan, bboy DanyzoO (Sevilla, Španjolska) na vikend radionici približit će nam ekvilibrističke vještine u cirkuskoj (handstandovi - stojevi, stojevi na jednoj ruci, škorpije) i break dance (airchair, airbaby, flexibility) umjetnosti. Prijave obavezne na antonia.kuzmanic@gmail.com!