Povijest svjetskog glamura na fotografijama Jadrana Lazića pogledajte u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split 15. srpnja u 21 sat bit će predstavljena dugo iščekivana monografija fotografija Jadrana Lazića, koja dolazi kao luksuzno opremljeno kapitalno štivo u dva toma na 900 stranica i postaje vizualni vremeplov glamura dvadesetog stoljeća. Predstavljanje monografije prati i prodajna izložba Lazićevih fotografija koje će se moći pogledati 16. i 17. srpnja u radno vrijeme Galerije (10 – 12, 18:30 – 21:30).
 
Prva promocija monografije „Jadran Lazić – fotograf“ uz izložbu crno-bijelih fotografija, održana je u Bolu na otoku Braču uz prateći program međunarodnog teniskog turnira WTA Croatia Bol Ladies Open, gdje je prvi primjerak ove glamurozne knjige autor osobno uručio pobjednici turnira Jasmini Paolini, koja ju je s oduševljenjem prihvatila. Nakon Bola promocija knjige održat će se u Šibeniku u Muzeju grada (1.-11. srpnja 2021.), potom u Fotoklubu Splita u Splitu (15.-18. srpnja 2021.), te u Loggi Hotela Palace Elizabeth u Hvaru (22. srpnja do 6. kolovoza 2021.). I tu ne prestaje ova umjetničko-fotografska turneja već se nastavlja u kolovozu 2021. u Visu, Dubrovniku, Porto Montenegru u Crnoj Gori, u Sarajevu u sklopu Sarajevskog filmskog festivala. Itd. Objektivno većina ovih veličanstvenih fotografija odnosi se na filmske zvijezde, koje je Jadran Lazić fotografirao u usponu njihove slave i popularnosti, manje kao paparazzo, a više kao profesionalni fotograf kojem su zvijezde rado prepustile onaj važan povijesni KliK, kojim se zauvijek ovjekovječio jedan pogled, jedna pozna, jedan osmjeh, zaustavilo vrijeme i mjesto u svom tijeku koje se zove život.

 Jack Nicholson u Cannesu
Jadran Lazić i Robert de Niro u Parizu
Milla Jovovich
 Lola Astanova

Jadran Lazić započeo je fotografirati i objavljivati u Hrvatskoj, prije pedeset godina, od školskog lista do Vjesnikovih narudžbi i istaknuo se kao autor koji je fotografirao nogometaše, dakako ponajprije splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, ali i domaće filmske i kazališne glumce, a potom krenuo ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više. Od 1987. Jadran Lazić trajno živi u Los Angelesu, ali redovito dolazi na Jadran (na Hvar) za što ga veže i njegovo osobno ime.
 Na svaki način ova je knjiga epohalni projekt jer je svojevrsna povijest mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktualnostima; dolazak Homeinija na vlast, Kissingerova diplomacija, Iransko-Irački rat, sprovod Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucjene, posjeti američkog i francuskog premijera našoj zemlji, itd. Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo laki fotoreporterski zadatak, knjiga nuđa zaokruženu cjelinu prohujalog vremena  i potvrđuje učešće Jadrana Lazića u povijesti svjetske vizualne kulture, u kojoj, eto, i Hrvatska ima svog dostojnog reprezentativca.
U vlastitoj režiji sa strateškim partnerom snima se i dokumentarni film o Jadranu Laziću, s time da će dokumentarac uključivati i događaje s promocija i izložbi. Do kraja 2021. gostovanja će se proširiti nakon Zagreba u Ljubljanu i Beograd, a u 2022. krenut će u svjetskim metropolama – Los Angeles, New York, Pariz, Milano, Berlin... Materijala ima na pretek a fotografije i ličnosti koje obuhvaća ova monumentalna knjiga pripadaju vremenu i prostoru širom svijeta.
Izdavač monografije „ Jadran Lazić - fotograf“ je Hrvatska autorska agencija – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o.

Mole se  posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.

FOTO: Jadran Lazić