Praizvedba "Libreta" nagrađivanog teksta Irene Škorić

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split će u nedjelju 2. veljače na sceni Gradskog kazališta lutaka praizvesti Libreto Irene Škorić. Dramu nagrađenu drugom nagradom na natječaju Marin Držić 2013. godine na scenu će postaviti redateljica Saša Broz, a uloge tumače Nives Ivanković, Vladimir Posavec Tušek, Ana Franić, Žarko Radić i Andrijana Vicković.

Sredovječni par, violončelistica Karla (Nives Ivanković) i liječnik Mihovil (Žarko Radić), žive u skladnom, no pomalo monotonom braku. U pokušaju da osvježi njihov seksualni život Karla, kao svoj „poklon“ mužu, dovodi u kuću prostitutku. Tako u njihov uredni građanski život ulaze Marta (Ana Franić) i njen svodnik Tristan (Vladimir Posavec Tušek), marginalni likovi iz kriminalnog polusvijeta.

Dramatičan slijed događaja uzdrma dotad neupitne društvene okvire građanskog života Karle i Mihovila prisiljavajući ih na preispitivanje njihova odnosa, ljubavi i budućnosti.
- Opisujući svakodnevicu ovaj komad iza tek naizgled banalne analize ljubavnih i seksualnih odnosa četvero ljudi krije ujedno i surovu analizu društva. Nemogućnost uspostavljanja istinske, prave komunikacije koja opisuje njihove odnose rezultira frustracijom koja nužno ima za posljedicu kraj koji ih vraća na početak... - piše o libretu dramaturginja predstave Željka Udovičić Pleština.

A žiri nagrade Marin Držić koju Ministarstvo kulture dodijeljuje najboljim novim dramskim tekstovima svoju je odluku da Libretu dodjeli drugu nagradu ovako obrazložio:
- Majstorstvom darovite filmske redateljice Irena Škorić suptilno montira kadrove svojeg Libreta, bogatog napetošću i dinamikom radnje te s razumijevanjem i strašću ponire u dramu svojih junaka iz jet-seta i polusvijeta. Oni svoju posvemašnju izgubljenost u džungli velegrada i zasićenost postojećim životnim stanjem nastoje potisnuti pustolovnom potragom za ljubavlju u svjetovima potpuno drugačijim od njihove otužne svakidašnjice, ali su naposljetku osuđeni na povratak svojim uobičajenim navikama i partnerima kojima svojim društvenim statusom i pripadaju.

Irena Škorić u domaćoj je kulturnoj javnosti afirmaciju stekla kao mlada, izuzetno produktivna i renomirana filmska redateljica. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je filmsku i TV režiju. Režirala je preko 30 filmova i sudjelovala na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila 50 nagrada. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis.

Objavila je i knjigu Eros na filmu. Za kratku priču Vikend dobila je nagradu Natječaja za kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković, a drama Libreto drugu nagradu za novi dramski tekst Marin Držić. Među brojnim domaćim i međunarodnim nagradama koje je dobila za svoje filmove vrijedi istaknuti srebro za debitantski film na WorldFestu u Houstonu, te nagradu za najbolju režiju u Veroni kojima se okrunio film 7seX7 iz 2011. za kojega Irena Škorić potpisuje režiju i scenarij.

Saša Broz ovom predstavom redateljski debitira u HNK Split. Do sada je postavljala dramske i operne predstave u HNK u Zagrebu, DK Gavella, &TD-u, Satiričkom kazalištu Kerempuh, Teatru Žar ptica, Gradskom kazalištu Trešnja u Zagrebu, na Sceni "Gorica" u Velikoj Gorici, u Narodnom pozorištu u Tuzli, te u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u kojem je od prošle godine ravnateljica Opere. U samostalnoj produkciji režirala je u zagrebačkom Paromlinu i Maloj sceni. Nakon školovanja za balerinu u Zagrebu i Moskvi zbog ozljede stopala odustaje od baletne karijere, te diplomira Kazališnu režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Pored redateljice Saše Broz, čiji je ovo redateljski debi u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući autorski tim predstave čine dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf i autor glazbe Borna Šercar, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić, a asistentica redateljice je Sonja Dvornik.