PRAZNINE2022: Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnim jezgrama Splita i Dubrovnika

 

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia i ove godine održava se projekt Praznine, koji je u 2020. i 2021. realiziran kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma. Projektom Praznine otvorili smo prostore u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe te smo ih dali na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda.

Da bismo zaključili priču o Prazninama u Splitu, htjeli smo valorizirati odabrana umjetnička istraživanja pa smo pozvali nekoliko umjetnica i umjetnika koji su 2020. i 2021. godine bili uključeni u projekt, upoznali se s gradom i razvijali ideje, da osmisle umjetničke intervencije. Pozvani umjetnici/e su: Ledia Kostandini (Albanija), Driton Selmani (Kosovo), Tin Dožić (Hrvatska), Lana Stojićević (Hrvatska) i Verica Kovacevska (Sjeverna Makedonija).

Intervencije se izmjenjuju na tjednoj bazi, od 28. veljače do 3. travnja, a na različitim javnim i privatnim površinama u gradu. Cilj je site-specific instalacijama u centru i oko njega prikazati inovativna čitanja grada, te drugačije zamisliti javni prostor Splita i otvoriti ga kao prostor za umjetničko izražavanje i dijalog. Želimo da intervencije posluže kao medij za angažiranje građana u promišljanju svoje okoline i zamišljanju što ona može biti u odnosu na svoju prošlost i budućnost.

Ovogodišnje izdanje splitskih Praznina započinjemo sound art instalacijom Tina Dožića pod nazivom “Sva su kopna, ustvari, otoci. A svi otoci – plove.”, u ponedjeljak 28. veljače u 18 sati, ispred konobe Tri Volta (Dosud 9). Kompozicija će se puštati svakodnevno na navedenoj lokaciji između 17 i 18 sati, zaključno s 5. ožujka 2022.

Rad će biti emitiran i na community radiju KLFM (klfm.org) u petak, 4. ožujka u 17:30.

Tin Dožić o radu: “Razmišljajući o ekstremnom kontrastu ljetne i zimske dinamike u gradu Splitu te odnosu ljetne prenapučenosti zbog masovnog turizma i zimskog zatišja, okrećem svoju pozornost od grada prema moru i putovanju morem. More želim usporediti sa splitskim ulicama, a zamišljam ga kao dinamičnu plohu koja se također mijenja sezonski, kako zbog vremenskih prilika, tako i zbog količine brodova koji je presijecaju. Ovaj rad realiziran je kao zvučna kompozicija temeljena na zvukovima trajekta na relaciji Split - Stari Grad. Trajekt promatram kao kopno u pokretu, hipotetski otok ili grad, koji s jedne strane povezuje stanovnike stvarnih otoka s glavnim kopnom, a s druge strane ljeti prevozi mase turista od Splita prema otocima. Zimi je taj grad nenastanjen, njegove ulice prazne. Čini mi se zanimljivo povući neku zamišljenu paralelu između praznih splitskih ulica i zvuka praznog trajekta te ispuniti splitsku ulicu tim zvukom.”

Tin Dožić multimedijalni je umjetnik iz Zagreba koji svoj rad temelji na istraživanju medija, a područja interesa su mu materijalnost medija, (mračna) ekologija, DIY kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. Dožićev rad Pjesme za antropocen osvojio je nagradu Zlatna lubenica na festivalu Media Mediterranea 2018. godine. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2019. i alumni WHW akademije u generaciji 2019./2020. Kao član autorskog tima: Sven Sorić (vizualni identitet), Hrvoje Spudić (vizualni identitet), Sara Salamon (video animacija) i Tin Dožić (oblikovanje zvuka) dobitnik je Nagrade 55. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna (2020.) za mlade autore do 35 godina za vizualni identitet za 30. MBZ: Muzički biennale Zagreb / Music Biennale Zagreb. Član je HZSU. U projektu Praznine sudjelovao je 2021. godine.

Ove godine program projekta organizira se i u Dubrovniku, u partnerstvu s Art radionicom Lazareti, gdje će se realizirati u formi kakva je održavana u Splitu ’20. i ’21. godine, pa će obuhvaćati Otvorene ateljee u kojima će boraviti domaći/e i regionalni/e umjetnici/e, kao i program Posvoji prostor u kojem su pozvani pojedinci, udruge i umjetničke organizacije i kolektivi da posvoje jedan od prostora i oblikuju svoj grad tijekom zimskih mjeseci. Program u Dubrovniku započinje u subotu, 5. ožujka, a trenutačno je otvoren javni pozvi „Posvoji prostor“ za sve koji žele realizirati neku aktivnost u nekom od prenamijenjenih prostora u dubrovačkoj gradskoj jezgri.

Poveznica na javni poziv Posvoji prostor: https://culturehubcroatia.hr/hr/adopt-a-space-3/

Projekt Praznine financijski podržavaju Allianz Kulturstiftung i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.