Predstava DICA premijerno izvedena u prepunom Gradskom kazalištu mladih Split

U prepunom Teatrinu Gradskog kazališta mladih Split premijerno je izvedena predstava DICA. Dirnuta i oduševljena publika dugotrajnim je pljeskom pozdravila aktere predstave koja iskreno i direktno tematizira nasilje među mladima. Predstava DICA autorski je projekt redatelja Darija Harjačeka i dramaturginje Katarine Pejović, nastala u suradnji Gradskog kazališta mladih Split i Info zone.

Radi se o šokantnoj priči o naizgled sasvim običnom vikendu u Splitu, izlascima, odrastanju, nasilju u maloljetničkim vezama, problemima koji muče mlade i problemima koji muče roditelje.

DICA je priča koja se događa sada i ovdje, među nama. Njezina specifičnost je, između ostalog, i u tome što su glumci koautori predstave. Glumci progovaraju svojim autentičnim glasovima, kroz likove koje su oblikovali zajedno s autorima predstave. Tako mladi, ali i odrasli govore vlastitim jezikom, o svojim problemima, strahovima, sumnjama, slabostima i radostima. Ova se predstava obraća gledatelju blisko, prisno i prepoznatljivo, a opet na jedan novi način i nikoga ne ostavilja ravnodušnim.

U predstavi sudjeluju profesionalni glumci iz ansambla GKM-a Vanda Boban Jurišić, Nada Kovačević, Mia Vladović, Bojan Brajčić i Ivo Perkušić te polaznici Dramskog studija Maja Šitum, Andrija Nazlić, Duje Baričić, Matea Marasović, Marin Maretić, Karla Matošić i Tina Baričević.

Redatelj Dario Harjaček naglasio je kako je predstava "Dica" za njega novootkrivena tajna i da je ovo prvi put kako radi teatar koji nastaje iz čiste neposrednosti. “Predstava govori o tome tko smo i što smo; glumci su je stvorili iskreno razgovarajući o problemima koji se zataškavaju, ponajviše o nasilju i ljubavi. Ostaje otvorenim pitanje što mi odrasli ostavljamo mladima u zalog” - kazao je redatelj.

Dramaturginja Katarina Pejović dodaje kako su se u radu odlučili za otvorenost i tako na sceni proizveli stvarnost.

Belmondo Miliša, ravnatelj Gradskog kazališta mladih, kazao je kako je na početku sezone obećao zabavu, ali smatra da ova predstava neće biti zabava: “Bit će to udarac u trbuh jer se ne smije zanemariti ono što se oko nas događa. Nadam se da će predstava zaista ukazati na istinu.” Miliša dodaje kako se nada i vjeruje da je ova predstava početak odlične i dugoročne suradnje s Info zonom, udrugom koja se intenzivno bavi radom s mladima.

U atriju kazališta postavljena je izložba radova učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu radnju i učenika Škole likovnih umjetnosti na temu nasilja u maloljetničkim vezama, a rad učenika Roka Jurića poslužio je kao predložak za plakat predstave.

Osim režije Dario Harjaček potpisuje i scenografiju, te izbor glazbe, koji je radio u suradnji s Katarinom Pejović. Kostime potpisuje Ana Marin.

Predstava DICA može se pogledati u Teatrinu Gradskog kazališta mladih u ponedjeljak 21. ožujka, te u utorak 22. ožujka u 20h.