Predstavi „Dijete od pijeska“ Anje Ostojić nagrada publike za najbolju predstavu FIST festivala

Predstavi "Dijete od pijeska" Anje Ostojić na nedavno završenom 14. Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu dodijeljena je nagrada publike za najbolju predstavu festivala!

Nakon uspješne premijerne izvedbe i tri reprize u Splitu u veljači 2019. godine, izvedba u Beogradu bila je prvo regionalno gostovanje koje je odmah i nagrađeno od strane publike!

 

Festival internacionalnog studentskog teatra tzv. FIST, 2004. godine pokrenuli su studenti Menadžementa i i produkcije pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu s ciljem povezivanja i razmjene znanja i vještina studenata dramskih akademija iz regije i Europe. 14. FIST održao se od 10. do 17. svibnja i na njemu su nastupale akademije iz Engleske, Rusije, Italije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Uz nagradu publike dodijeljene predstavi „Dijete od pijeska“, Grand Prix festivala osvojila je predstava „Power to the Children“ Akademije za glumu, radio i televiziju u Ljubljani, Amila Terzimehić osvojila je nagradu za najbolju glumicu (predstava „Elektra“ Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo), Samuel Gafrik osvojio je nagradu za najboljeg glumca (predstava „The Little Forest“ Umjetničke akademije u Banskoj Bistrici), Ivi Kraljević dodijeljen je Special mention award za glumu (predstava „Ona je samo došla telefonirati“ Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu), a Oustanding Achievement nagrada dodijeljena je Rohempton akademiji za predstavu „Gays in Space“.

"Dijete od pijeska" autorski je projekt Anje Ostojić nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić. Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu i suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100.

"Dijete od pijeska" je glumačko-fizička predstava nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala. Ispreplićući glumačke s cirkuskim tehnikama – akrobatska tkanina, kontorcionizam – Anja Ostojić živi unutarnja stanja osobe koja kroz cijelu predstavu pokušava upoznati sebe i odgovoriti na najteže pitanje, odgonetnuti Tko sam ja/on/ona zapravo? Predstava prati odrastanje, unutarnja previranja i borbu za osvajanje vlastitog identiteta žene koja je prisiljena živjeti u okvirima onog nametnutog, kao muškarac.

FOTO: Darko Škrobonja