Predstavljanje knjige "Povijest pisana svjetlom - Split od Prisce do Adriane"

Predstavljanje knjige “Povijest pisana svjetlom – Split od Prisce do Adriane” održat će se u srijedu, 29. svibnja 2019. godine s početkom u 19,00 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita
 
Autor knjige je Goran Borčić. Predgovor knjizi napisali su ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo i, nažalost nedavno preminuli, splitski književnik akademik Jakša Fiamengo, a recenzenti su: prof.dr. Joško Belamarić, dr. sc. Darovan Tušek i Arsen Duplančić, prof.
Zasluge za likovni izgled knjige pripadaju višoj restauratorici Muzeja grada Splita Dini Vuletin Borčić.
 
O knjizi će govoriti ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo,Arsen Duplančić, prof.,autor Goran Borčić, a prigodnu riječ o knjizi održati će i gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.
 
O knjizi:
Knjiga “Povijest pisana svjetlom – Split od Prisce do Adriane” objavljena u tri dijela rezultat je višegodišnjega proučavanja izuzetno bogate Zbirke fotografija Muzeja grada Splita koja broji više od 18.000 fotografija, Fototeke s oko 20.000 fotografija te istraživanja u mnogim institucijama kulture ali i privatnim zbirkama fotografija u Splitu, ostalim gradovima Hrvatske ali i inozemnim zbirkama.
Izbor fotografija iz povijesti Splita obuhvaća razdoblje od pojave prve fotografije u Splitu, to jest od fotografa Petra Zinka i njegovih fotografija snimljenih s tek izgrađene palače Bajamonti 1859. godine pa do održavanja Mediteranskih igara MIS 79. koje su u mnogo čemu označile arhitektonsku, urbanističku, športsku i kulturnu prekretnicu grada. U sva tri dijela knjige objavljeno je ukupno preko 9000 starih fotografija.
Treći dio knjige koji se sada predstavlja, tiskan u tri uveza, broji 1012 stranica s preko 2700 starih fotografija. U njemu su predstavljeni predjeli Splita nastali zaključno do 1979. godine. Nalaze se tu predjeli počevši od istočne obale gradske luke, Katalinića brig, Bačvice s kupalištem, Ovčice, Firule, nadalje uz obalu preko Trstenika do Žnjana, pa preko Križina, Splita III, Lovrinca, Sućidra, Pojišana, Gripa, dijelova grada izgrađenih prije pedesetak godina, pa sve do Plokita, Škrapa, Bola, Sukoišana, Brodarice, Kopilice, Brda, Dujmovače, Kmana, Sutrojice, Skalica, Špinuta, Poljuda itd.
Uvodni dio posvećen je splitskim čudacima: imbrojunima, manjamuktašima, bonkulovićima, peverinima, barufantima, maškalcunima, mucigotima, uncutima, berekinima, farabutima, furbačunima, batalima, bevadurima, dišperadunima, šotokucinima, folirantima, zavajunima, trunfunima i mnogim drugim, koji su nekada kao osobenjaci Splićanima služili za zabavu i bili im mjera vlastite normalnosti.
Poseban dio zauzima i Nomenklatura splitskih ulica i trgova, koja bi mnogima mogla biti na pomoći pri otkrivanju nekadašnjih imena ulica. U njoj su data sva imena splitskih ulica i trgova s njihovim promjenama tijekom vremena. Kroz ta ulična imena ogledaju se sve političke i kulturne promjene tijekom povijesti grada.
Na kraju knjige tiskan je Vodič kroz kronologiju izgradnje Splita, s brojnim fotografijama na kojima su označeni pojedini objekti s njihovim datiranjem, kako bi bio na pomoći onima koji trebaju podatke o datiranju starih fotografija i izgradnji pojedinih zgrada.