Premijera u Playdrami: Omladini o idealima

Kazalište Playdrama pripremilo je novu premijeru, 13. prosinca u Amfiteatru Doma mladih, odnosno Multimedijalnom kulturnom centru u 20 sati bit će praizveden tekst Ivane Brlić Mažuranić "Omladini o idealima", rad koji je - kako najavljuju iz ovog splitskog teatra - "najljepše što je ikad jedan hrvatski pisac uputio mladima".

Tekst je adaptirao i režirao Elvis Bošnjak, a igraju Bojan Brajčić, Pere Eranović, Sara Ivelić, Zorana Kačić, Petra Kovačić Pavlina, Petra M. Kovačić, Marjan Nejašmić Banić i Lara Živolić. Glazbu je napisao jedan od glumaca, Bojan Brajčić, scenski pokret potpisuje Ana Marija Fabijanić, scenograf je Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, plesove je uvježbala Buga Bešker, a oblikovatelj svjetla i tona je Siniša Jakovčević.

Kako stoji u najavi predstave, u svome tekstu velika književnica Ivana Brlić Mažuranić "podiže moralne stupove sazidane od ideala istine, ljepote i dobrote koji kao svjetionici strše visoko nad duhovnom prazninom našeg vremena".

- Ako je ostvarenje ovih ideala utopija, ona nas upućuje na stalno putovanje prema njima. Mladi trebaju ići naprijed, pred svima, jer samo po snazi i čistoći njihova mladog srca ovi ideali mogu doći.

Na takav tekst nadovezuje se i činjenica da predstavu izvodi osmero mladih glumaca koji su upravo diplomirali i nalaze se pred životnim raskrižjima.

"Njihova duša je u neprestanom, čas radosnom, čas bolnom metežu", prenose iz Playdrame riječi Ivane Brlić Mažuranić opisujući svoju predstavu.