Priče s Bliskog istoka u Bookvici

Novo izdanje književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 10. studenog 2016., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), u goste dovodi poznatog putopisca i autora brojnih reportaža HRVOJA IVANČIĆA, koji će ovom prilikom publici predstaviti svoju zbirku kratkih priča „Za'atar: Priče s Bliskog istoka“ (Sandorf, 2016.), nadahnutu putovanjima i iskustvima stečenim na bliskoistočnim prostorima.

U razgovoru s voditeljicom Bookvice Patricijom Vodopijom, koji se neće ograničiti na zbirku, nego će pokušati sagledati širi kontekst u kojem su priče nastale, autor će nastojati publici približiti svoja iskustva i predstaviti pogled na situaciju u tom sukobima razaranom dijelu svijeta i iz kuta gledišta „zapadnog čovjeka“ i iz kuta gledišta lokalnog stanovništva. Osim toga, prikazivat će fotografije koje je snimio tijekom putovanja po Bliskom istoku. U razgovor će se moći uključiti i publika, a kao i uvijek u Bookvici, nekog među posjetiteljima očekuje knjiga na dar.

„Ivančić u zbirci 'Za'atar' teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice – ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.

Ivančićeve kratke priče, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju čitatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih događaja na Bliskom istoku i težinu jednom proživljenog, osobnog iskustva mržnje i ratnih razaranja.“ (Ivan Sršen, urednik)

KRATAK ŽIVOTOPIS AUTORA:

Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku. U rodnom gradu završava gimnaziju, a studij povijesti u Zagrebu. Putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom, a reportaže objavljuje u brojnim časopisima i na portalima, kao što su Globus, Novosti, Prizma, H-alter; povremeno surađuje i s televizijskim kućama. Za putopis „Dunavski blues“ dobio je književnu nagradu Rikard Jorgovanić. Napisao je i roman „Samsara — put na Istok“. „Za’atar“ mu je treća knjiga.