Prijavite se na Split fotomaraton 2022.

Nakon pandemijske stanke, u organizaciji Fotokluba Split, u subotu 17. rujna 2022. održat će se sedmo izdanje fotografskog natjecanja Split fotomaraton, a start natjecanja će biti u 11 h u Fotoklubu Split.

Što je Split fotomaraton ?
Split fotomaraton je projekt kojeg su zajednički 2011. pokrenuli Udruga Klika i Fotoklub Split, a od 2017. Fotoklub Split nastavlja realizaciju projekta samostalno.
Fotomaraton je jednodnevno fotografsko natjecanje tijekom kojeg natjecatelji dobiju 12 tema unutar 6 sati, te za svaku temu fotografiraju po jednu fotografiju naglašavajući pri tom vlastititu maštovitost i kreativnost. Teme ostaju tajne sve do početka natjecanja.
Na kraju natjecanja fotografije na memorijskoj kartici moraju biti istim redosljedom kao i zadane teme. To znači da svaki natjecatelj na kraju manifestacije predaje 12 fotografija (plus startni broj koji je fotografiran na startu) i to tako da prva fotografija odgovara prvoj temi, druga fotografija drugoj temi, i tako dalje za svih 12 tema. To znači da ukoliko napravite 5 fotografija prema 1. temi, Vi od tih 5 morate odabrati jednu i ostale obrisati. Nakon toga slijedi fotografiranje za 2. temu gdje opet možete napraviti veći broj fotografija, ali na kraju odabrati samo jednu, a ostale obrisati.
 
Na Split fotomaratonu mogu sudjelovati svi, profesionalni i amaterski fotografi iz Hrvatske i inozemstva, a uvedena je i kategorija za natjecatelje do 18 godina.
Prijave traju do 15.rujna.2022., a potpora za sudjelovanje iznosi 80 kn za članove Fotokluba Split i natjecatelje do 18 god, a za ostale 100 kn. Natjecanje je limitirano na 100 sudionika, a ako ostane mjesta prijaviti se možete i na sam dan natjecanja, ali tada iznos potpore organizaciji fotomaratona za sve iznosi 120 kn. Svi natjecatelji prijavljeni do 11. rujna imaju osiguranu natjecateljsku majicu u traženoj veličini.
 
Prijavu (Ime i prezime, adresu,godinu rođenja,broj mobitela te veličinu majice) šaljete na splitfotomaraton@gmail.com. Iznos potpore organizaciji fotomaratona možete uplatiti isključivo putem Internet bankarstva ili opće uplatnice na račun HR5324070001100578753 (Poziv na broj primatelja upisati vaš OIB) s naznakom u opis plaćanja: Potpora organizaciji Split fotomaraton 2022. (Primatelj: Fotoklub Split, Marmontova 5, 21000 Split).
 

26. rujna 2022. u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorit će se izložba fotografija nastalih na natjecanju i proglasiti će se pobjednici i uručit će im se vrijedne nagrade.

Split fotomaraton 2022. održava se uz financijsku potporu Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Uskoro će biti objavljen popis bogatog nagradnog fonda  pa zapratite Split fotomaraton na službenim stranicama:
https://www.facebook.com/Split.fotomaraton2
i
https://www.instagram.com/splitfotomaraton/



Pravila i uvjeti za Split fotomaraton 2022.

Split fotomaraton se dijeli u dvije kategorije:
Prva kategorija se odnosi na natjecatelje koji su punoljetni. Uglavnom su to natjecatelji koji se profesionalno bave fotografijom ili pak kreativci kojima je fotografija hobi.
Druga kategorija se odnosi na natjecatelje do 18 godina. To je novina koju smo mi uveli u svijet fotomaratona. To su natjecatelji koji tek otkrivaju svijet fotografije i uče o njoj. Slobodnog, zaigranog i mladenačkog duha uvijek iznenade svojim rezultatima. Natjecatelji mlađi od 18 godina moraju imati pisanu suglasnost roditelja/staratelja da mogu sudjelovati na natjecanju.
 
Na Split fotomaratonu mogu sudjelovati svi, profesionalni i amaterski fotografi iz Hrvatske i inozemstva, s digitalnim fotoaparatom i memorijskom karticom u fotoaparatu.
Svi sudionicu na Split fotomaratonu sudjeluju na vlastitu odgovornost.
Prijave traju od 31.kolovoza .2022. do 11.rujna 2022. Potpora za sudjelovanje iznosi 80 kn za članove Fotokluba Split, a za ostale 0 kn. Natjecanje je limitirano na 100 sudionika, a ako ostane mjesta prijaviti se možete i na sam dan natjecanja, ali tada iznos potpore organizaciji fotomaratona za sve iznosi 80 kn.
 
Prijavu (Ime i prezime, adresu,godinu rođenja,broj mobitela te veličinu majice) šaljete na splitfotomaraton@gmail.com. Iznos potpore organizaciji fotomaratona možete uplatiti isključivo putem Internet bankarstva ili opće uplatnice na žiro račun HR5324070001100578753(Poziv na broj primatelja upisati vaš OIB) s naznakom u opis plaćanja: Potpora organizaciji Split fotomaraton 2022. (Primatelj: Fotoklub Split, Marmontova 5, 21000 Split). Za sve koji se prijave do 11.rujna osigurana je natjecateljska majica u željenoj veličini.
Start natjecanja je 17.rujna 2022. u 11:00 h u Fotoklubu Split. Potrebno je doći u 10:30 sati kako bi se registrirali, preuzeli startni broj i prvi set tema.  Ukoliko zakasnite na start tj. dođete iza 11:30 sati nažalost nećete moći sudjelovati u daljnjem natjecanju.
- Prije sudjelovanja memorijska kartica u Vašem fotoaparatu mora biti prazna i spremna za upotrebu.
- Na startu Split fotomaratona natjecatelji su dužni fotografirati svoj startni broj.
- Teme ostaju tajne sve do početka natjecanja.
- Fotografije smiju biti samo u JPEG formatu. Zbog kvalitete fotografija provjerite je li Vaš fotoaparat podešen tako da kreira JPEG datoteke najviše kvalitete koju može postići. Fotografije ne smiju biti manipulirane programima za obradu fotografija na računalu. Bilo kakva promjena na datotekama i fotografijama razlog je za diskvalifikaciju. Fotografije smiju biti u boji ili crno- bijele. Filteri koji su ponuđeni u Vašem digitalnom fotoaparatu su dozvoljeni kao i sva dodatna foto oprema (bljeskalice, stativi, dosvjetljivači …). Fotografije možete cropati u vašem fotoaparatu ali osigurajte da one budu spremljene redom kako su fotografirane prema zadanim temama.
- Fotografije moraju biti snimljene isključivo na dan održavanja Split fotomaratona u zadanome vremenu.
- Na kraju natjecanja fotografije na memorijskoj kartici moraju biti istim redoslijedom kao i zadane teme. To znači da svaki natjecatelj na kraju manifestacije predaje 12 fotografija (plus startni broj koji je fotografiran na startu) i to tako da prva fotografija odgovara prvoj temi, druga fotografija drugoj temi, i tako dalje za svih 12 tema. To znači da ukoliko napravite 5 fotografija prema 1. temi, Vi od tih 5 morate odabrati jednu i ostale obrisati. Nakon toga slijedi fotografiranje za 2. temu gdje opet možete napraviti veći broj fotografija, ali na kraju odabrati samo jednu, a ostale obrisati. Mole se natjecatelji da selekciju fotografija naprave tijekom manifestacije na svojim aparatima, jer im neće biti omogućeno da brišu suvišne fotografije na računalu.
 
- Na startu ćete dobiti informaciju gdje se nalazi i do kad morate doći na 1. kontrolnu točku. Na nju morate doći jer ćete na toj lokaciji dobiti nove teme i lokaciju iduće kontrolne točke.
- Na kontrolne točke morate doći osobno, dakle svaki natjecatelj mora doći sa svojim startnim brojem, što znači da jedan natjecatelj ne smije donijeti nekoliko startnih brojeva na kontrolnu točku. Na svakoj kontrolnoj točki dobit ćete posebnu naljepnicu koja će označiti da ste došli do nje. Na kontrolnim točkama za natjecatelje će biti osigurano osvježenje.
 
- Cilj Split fotomaratona je u Galeriji fotogafija fotokluba Split (Marmontova 5), a radove ćete moći predati od 17 h pa najkasnije do 18:30 h.
 
Da bi natjecatelj uspješno završio Fotomaraton potrebno je:
• doći na kontrolne točke i cilj u zadanom vremenskom periodu
• potrebno je na memorijskoj kartici, koju ste imali na početku natjecanja, imati 12 fotografija (plus startni broj koji je fotografiran prije početka natjecanja) u JPEG formatu koje odgovaraju prethodno spomenutim pravilima za fotografije
 • potrebno je imati startni broj i potvrdu (naljepnice) s obje kontrolne točke.
• fotografije će biti kopirane s Vaše memorijske kartice na računalo organizatora
Fotografije koje prikazuju pornografiju, nasilje ili bilo kakvu diskriminaciju neće biti prikazane na izložbi.
 
Natjecatelj predajom fotografija na cilju izjavljuje da su sve fotografije koje preda u njegovom vlasništvu tj. da natjecatelj posjeduje autorska prava na te fotografije.
 
Svojim sudjelovanjem natjecatelj  potvrđuje i da predane fotografije ne podliježu pravima trećih strana; posebice da se sve prikazane osobe slažu s navedenim korištenjem i da se time ne krše prava zaštite osobnih podataka trećih strana. Sve predane fotografije moraju biti slobodne od prava trećih strana te drugih prava vezanih uz intelektualno vlasništvo, pravo na privatnost, pravo na upotrebu osobne fotografije, itd. Organizatori Natječaja nisu odgovorni za bilo koja potraživanja trećih strana vezano uz kršenje takvih prava.
 
 Natjecatelj pristaje na vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno izlaganje svojih  fotografija nastalih na  natjecanju, reproduciranju fotografija za potrebe marketinga i promocija, diskusija, objavljivanja na web stranicama, priopćenjima za javnost, specijaliziranim publikacijama, društvenim mrežama, te ostalim medijima , u bilo kojem elektroničkom, tiskovnom ili inom medij u svrhu promocije ovog natjecanja  i organizatora Split fotomaratona.Organizatori se obavezuju da fotografije natjecatelja neće prodavati bez pisane suglasnosti autora.

S obzirom da je 25.5.2018.  stupio na snagu GDPR ili Europska regulativa za zaštitu osobnih podataka prijavom na Split fotomaraton 2019.suglasni se da Vaše osobne podatke možemo koristiti:
· isključivo u svrhu vaše prijave na Split fotomaraton 2022.  i izložbe koja prati natjecanje
· Samom prijavom na natjecanje prihvaćate pravila natjecanja i dajete privolu za korištenje vaših osobnih podataka. U slučaju da imate bilo kakvih prigovora na objavu vaših podataka u vidu startnih i ciljnih lista, javite nam kako bi vas iz njih mogli maknuti. Tim potezom se, doduše, gubi smisao vašeg nastupa na natjecanju i gubite poredak, no dužni smo to napraviti ako vi to zatražite.

· Prilikom obrade osobnih podataka, Fotoklub Split osigurava da se vaši podaci obrađuju isključivo sukladno važećim zakonima i poštujući sva prava natjecatelja. U obradi osobnih podataka postupat će transparentno i obrađivat će ih samo ako za to postoji jasna svrha i dok je u interesu natjecatelja te će koristiti raspoložive tehnološke mjere za zaštitu osobnih podataka natjecatelja.

· od trenutka vaše prijave na natjecanje pa do same izložbe, od nas ćete dobiti mailove s informacijama vezanim uz samo održavanje natjecanja i izložbe, no sve i dalje u kontekstu vaše dobrovoljne participacije na njemu

· od podataka koji će biti objavljeni javno prije i poslije natjecanja su – vaše ime i prezime i vaša kategorija. Ostale podatke kao što je vaš datum rođenja, email adresa, fizička adresa i grad, OIB oni ostaju u našoj bazi do kraja natjecanja i izložbe u svrhu intervencije u slučaju nepredviđenih okolnosti. Podaci se nakon natjecanja i izložbe brišu i javno ostaju prikazani jedino rezultati koji uključuju podatke – vaš startni broj, ime i prezime, kategoriju i mjesto u poretku.

· Ukoliko smatrate da vam je povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka, možete podnijeti prigovor Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) na e-mail adresu: azop@azop.hr.
Natjecanje i izložbu fotografiramo i snimamo. Prijavom na natjecanje suglasni ste s objavljivanjem fotografija i video snimaka u tiskanim i elektroničkim glasilima, a u svrhu promocije natjecanja i izložbe.
Samom prijavom na natjecanje Split fotomaraton 2022. natjecatelj prihvaća ova pravila i sudjeluje na vlastitu odgovornost. Natjecatelji do 18 godina moraju imati pisanu suglasnost roditelja/staratelja da mogu sudjelovati na natjecanju(formular će dobiti na mail prilikom prijave).
Zadržavamo pravo izmjene ovih pravila, a o eventualnim izmjenama ćete biti obaviješteni na e-mail koji ste napisali u Vašoj prijavi.
 
 
Organizatori Split fotomaratona 2022.