"Prisutna odsutnost" Ivice Nikolca u Fotoklubu Split

U subotu, 15.lipnja 2019. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, otvorit će se retrospektivna izložba riječkog fotografa Ivice Nikolca "Prisutna odsutnost".

Izložbu možete pogledati do 10. srpnja 2019.

Iz predgovora:
Kada bi fotografija bila samo misao od nje bi samo ostao trag bez sadržaja i smisla. Ivica Nikolac međutim svakom svojom fotografijom pokazuje kako pored ideje, slika mora biti i zapažanje u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Izgleda da se tek tada formira misao koja se zapaženo oblikuje u cjelinu sa sadržajem i smislom.

Tematske cjeline kojima Nikolac daje okvir svog razmišljanja, samo su uputa za uporabu jednog izrazito fotografskog senzibiliteta koji u detalju i totalu prepoznaje vrijednosti za oblikovanje kamerom. Odmjeren u izrazu, Nikolac je daleko od vulgarnog dokumentarizma, iako bi se moglo reći da je s tim žanrom duboko povezan. On vidi i fotografskom slikom bilježi život oko sebe, njegove ostatke i današnju devastiranu prisutnost. Pritom se nikako ne može reći da je neutralan; fotografije su mu ispunjene profinjenim emotivnim nabojem kojim ispunjava sliku odnosom prema ruševini nekadašnje Hartere ili zapuštenim objektom bivše partijske škole u Kumrovcu.

Upravo tim i takvim odnosom prema zapaženim motivima, Nikolac podastire tematsku panoramu, u kojoj ne oklijeva ubaciti zrno crnog humora. Ne bi se reklo da je pritom ironičan, motiv mu naprosto nameće izvjesnu dozu sarkazma kao metodu obuzdavanja nesmiljene objektivnosti kamere.
U pričama kao što su Širok osmijeh, Patuljci pojma nemaju ili Zauzimanje muzejskog prostora, prevladava indirektni govor slike; s očiglednog motiva priča se prebacuje na metaforičku dimenziju ispunjenu skrivenim porukama koje tek treba očitati da bi se dobio puni smisao fotografske slike.

Prepoznavanjem upravo tog metaforičkog značenja, Nikolac nas uvodi u složenu igru viđenog i skrivenog. Kada se očigledno stavi na stranu, tada njegove slike postaju pravo vrelo izvornog nadahnuća, a fotografija postupno otkriva svoju tajnu. Ona nije u očiglednom, već – naprotiv – u onom što na prvi pogled ne vidimo.
                                                                                                                                                                                                                                                                       Želimir Košćević

O autoru:

IVICA NIKOLAC (RIJEKA, 1960.)
Po sklonosti preispitivanju vlastitog fotografskog pogleda na svijet, obilježjima fotografskog izraza i usmjerenosti na odnos fotograf – društvo, može se smatrati pripadnikom konceptualizma u fotografiji.
Nikolac je imao desetak samostalnih izložbi (Vela Luka, Rijeka - Mali salon, Rovinj, Labin i Treviso (Italija). Sudjelovao je na više od 50 skupnih izložbi.
Dva puta izlagao na izložbi HDLU Rijeka - Kritičar bira – po izboru Slavena Tolja, 2016, Galerija Klović, Rijeka te Kritičar bira – po izboru Nikole Albaneže, 2017, Galerija Klović, Rijeka.

Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka od 1997.
U četiri navrata izabran za predsjednika Hrvatskog fotosaveza (1998. - 2014.).

Dobitnik više nagrada i priznanja za fotografije na međunarodnim salonima fotografije i nagrada za promicanje fotografije. (GODIŠNJA NAGRADA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE RIJEKA ZA POTICANJE FOTOGRAFSKOG STVARALAŠTVA 1997. GODIŠNJA NAGRADA HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE 2007., DRŽAVNA NAGRADA „FAUST VRANČIĆ“ 2011., GODIŠNJA NAGRADA GRADA RIJEKE 2013.)

Član brojnih žirija te selektor fotografskih izložbi nacionalne razine. Između ostalog: Salon fotografije Zagreb, Mundial Fotofestival, Rovinj, The 13th Nature Biennial of Federations of Photographic Art (FIAP*), 17. nacionalna izložba, Muscat, Oman, Irish Photographic Federation National Club Championships, Dublin, Međunarodna izložba fotografija na eksperimentalnu temu i temu žurnalizma, Cipar, Svjetski kup klubova, Pariz (FIAP), Österreichische Staatsmeisterschaft 2013 für künstlerische Fotografie, Beč, PHOTODAYS Rovinj, čije je jedno vrijeme bio član Stručnog savjeta, i dr. (*FIAP- Međunarodna federacija fotografske umjetnosti).

Značajan dio svoga rada u fotografiji posvetio je obrazovnom radu pa je tako u Foto klubu Rijeka, Foto klubu Color, ali i drugim udrugama održao više desetaka tečajeva fotografije i nekoliko općih predavanja o fotografiji te sudjelovao u fotografskim radionicama.

Fotografijama opremio tri knjige.

Osim fotografije područje interesa obuhvaća i kazališnu scenu i glazbu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu: Odjela gradske uprave za kulturu Grada,Rijeke, Primorsko-goranske županije, Erste&Steiermärkische Banke d.d., Grada Splita i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Posebna zahvala za tehničku pomoć Foto klubu Color Rijeka.

 

FOTO: Ivica Nikolac