Prizori s jabukom na Bookvici plus

Ovog četvrtka (11.4.) s početkom u 20.30 sati, u splitskom klubu Quasimodo održat će se Bookvica Plus, zanimljiva kombinacija kazališne predstave i koncertnog čitanja, s popratnim razgovorom. Gošća Bookvice Plus je cijenjena hrvatska dramatičarka, prozaistica i esejistica Ivana Sajko, koja će izvesti nagrađivanu predstavu "Prizori s jabukom" uz glazbenu pratnju Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza.

"Prizori s jabukom" inspirirani su biblijskim motivom izgona iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstruirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe i je li ga humano uopće i željeti, to jest, ne bi li takva jedna želja u sebi sadržavala najdublju socijalnu ignoranciju, ne bi li ljudi koji nastanjuju vrt bili povlaštena elita te naposljetku, ne bi li živjeli u stanju neprekidne paranoje pred činjenicom da se vrata raja jednom mogu urušiti te da će ostati suočeni sa svijetom koji su propustili spasiti. Drama Ivane Sajko povijest je jednog takvog raspadanja.

Drama je praizvedena u Stadttheater Bern 2009. godine u režiji Dore Schneider, a hrvatska je premijera održana na Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine. U kolovozu prošle godine dobila je specijalnu nagradu za umjetničko dostignuće na sedmom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu. Dramaturgiju potpisuje Sandro Šiljan.

Nakon predstave kratko će autorica prozboriti o njezinom angažmanu u zemlji i inozemstvu, o hvaljenim romanima, neposluhu i drugim temama koje je nadahnjuju, o isprepletanju dramskog i proznog teksta te drame i glazbe, ali i njezinim iskustvima vezanim uz položaj autora u današnjem društvu.

Najsretniji posjetitelj dobit će jednu autoričinu knjigu na dar. Cijena ulaznice je 30 kuna, osim ako ne budete brzi, pa na naš email portal@split.com.hr ne pošaljete "Želim na Bookvicu". Dijelimo ulaznice, tri komada ;)