Proglašeni autori najboljih fotografija u 2014.

Dvanaesta po redu svečana dodjela nagrada za najbolje radove hrvatskih fotoreportera snimljene u protekloj 2014. godini održana je danas u prostorima HND-a.

Uvođenjem nove kategorije pod nazivom „Multimedija“ u natječaj, nagrade "Hrvatska novinska fotografija" po prvi puta su dodijeljene u ukupno osam kategorija, a fotografiju Gorana Mehkeka, koja prikazuje pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja žiri je proglasio najboljom u 2014. godini.

Pobjednici u kategorijama su:

  • DOGAĐAJ – Ronald Goršić/CROPIX, za fotografiju Milana Bandića u policijskom vozilu za vrijeme privođenja na ispitivanje u USKOK.
  • SVAKODNEVNI ŽIVOT – Sandra Šimunović/CROPIX, za fotografiju djevojke oboljele od multiple skleroze.   
  • REPORTAŽA – Goran Mehkek/CROPIX, za fotografiju pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja.
  • KULTURA I UMJETNOST – Matko Biljak/Slobodna Dalmacija, za fotografiju blizanaca baletana.
  • PORTRET – Neja Markičević/CROPIX, za portret Ota Reisingera.
  • SPORT – Srđan Vrančić/CROPIX, za fotografiju nogometnih navijača za vrijeme navijačkih nereda na utakmici.
  • PRIRODA I OKOLIŠ – Filip Brala/PIXSELL, za fotografiju nevremena nad Morskim orguljama u Zadru.
  • MULTIMEDIJA – Saša Kralj, za multimediju „Vrijeme u srcu Bosne“.

Ovogodišnji međunarodni žiri natječaja „Hrvatska novinska fotografija“ 2014. radio je u sastavu:

  • Darko Bandić, Hrvatska. Fotoreporter i urednik fotografije te snimatelj/producent vodeće svjetske news agencije The Associated Press, više od dvadeset godina pokriva news i sportske događaje u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom Istoku.
  • Haris Čalkić, Bosna i Hercegovina. Osnivač je i urednik portala Fotografija.ba, najveće bh. fotozajednice koja okuplja preko 3000 fotografa iz regije. Nosilac je organizacije najvećeg bh. fotografskog festivala „Fotografija godine BiH“. Aktivno surađuje s mnogim domaćim i stranim organizacijama na više projekata.
  • Nemanja Pančić, Srbija. Dokumentarni fotograf, jedan je od osnivača kolektiva "Kamerades. Dobitnik je World Press Photo nagrade u kategoriji Observed portraits, višestruki je dobitnik Press Photo Srbija nagrada u raznim kategorijama, zatim nagrade Udruženja novinara Srbije za fotografiju, nagrade magazina Status kao i nagrade "Zlatna Nika" za reportažu.
  • Mario Periša / Sveučilište Sjever, Hrvatska - dugogodišnji fotoreporter brojnih izdanja, član žirija Fotografija BiH, autor stručnih i znanstvenih radova o fotografiji, danas viši predavač na Sveučilištu Sjever i suradnik na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.
  • Krasnodar Peršun / Veleučilište VERN, Hrvatska - dugogodišnji fotoreporter brojnih izdanja, danas predavač na studiju Novinarstva – kolegiju Fotonovinarstva na Vernu.

Zadatak žirija bio je između 1.390 pristiglih radova odabrati 100 najboljih fotografija, koje će biti dio putujuće izložbe i prateće fotomonografije te izdvojiti pobjednike ovogodišnjeg natječaja.

Zbor fotoreportera Hrvatske dodijelio je i priznanja za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu. Počasnim članovima Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva postali su doajeni fotografije Božidar Kelemenić i Fjodor Feđa Klarić

Galeriju 100 najboljih fotografija možete pogledati na linku.

Naslovna fotografija: Goran Mehkek / CROPIX