Promocija „Knjige godine: Di si bija ovih dana?“

 

U četvrtak. 2. prosinca u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se promocija „Knjige godine: Di si bija ovih dana?“. To je prva knjiga strip-karikatura mlade splitske autorice Mihaele Erceg – Mihe. Mihe koristi svakodnevna obilježavanja poznatih i manje poznatih datuma od Dana svijesti o osobnim trenerima, Dana slamkica, Dana šlaga do Dana svježeg povrća, Dana wc papira ili Svjetskog dana caps locka, … za duhovite komentare svakodnevnih situacija iz dalmatinskog života. Većina radova je objavljena tokom protekle godine na društvenim mrežama i portalu DalmacijaDanas.hr kroz rubriku „Na dobro van doša“, no u knjizi je dodano više od 80 novih radova. Posebnost knjige je i u tome što je svaka karikatura subtitlana engleskim jezikom te može poslužiti za promociju dalmatinskog duha i turistima. Ovim izdanjem, kao najmlađa, Mihe se uspješno pridružuje Sonji Gašperov i Tisji Kljaković Braić u stvaranju splitske ženske karikaturističke scene.

Knjigu su podržali Županija Splitsko-dalmatinska, Pametnica, Opstanak, Splitski skautski zbor i TZ općine Gradac.

Rekli su o knjizi:

Premda nominalno iscrtava karikature, Mihaela ustvari zipuje cijele pripovijetke u tijesni prostor jednog kvadrata. Posložene kronološki, te sličice doimaju se kao epizode dugog serijala koji posreduje više istine o nama i našim životima nego što nam se na prvi pogled to može činiti (Ivica Ivanišević)

Sjajnim crtežom koji me podsjeća na najveća imena pop arta u stripu Mihaela bilježi naš splitski "ala brale“ moment. (Tisja Kljaković Braić)

Mihe radi ono što nije baš ni lako raditi – hvata one „naše“ momente, tu iskru duha i humora koji uokviruju ovaj grad kao najljepši okvir. Objašnjava nas. Smije nam se i mi se smijemo sebi, zajedno s njom. (Slobodanka Boba Đuderija)

Oću svoj dan .. Neradni .. Da mogu spadat, a nedilja je zauzeta .. Oću svoj neradni dan kojeg slave i koji slavi spadala. Ja sam Huljić .. Tonči Huljić (Tonči Huljić)

Autorica:

Mihaela Erceg – Mihe, splitska karikaturistica, apsolventica zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti na smjeru animiranog filma. 2019. godine proglašena najboljom karikaturisticom po izboru „Jutarnjeg lista“, dobitnik više priznanja u Hrvatskoj i regiji za humor u svojim djelima, animiranom filmu i stripovima, 2020. godine razveselila javnost kalendarom „Di si bija ’21.“, a tijekom 2021. bila jedina hrvatska dnevno portalna karikaturistica s rubrikom „Na dobro van doša“. Autorica je desetak samostalnih izložbi koje su postavljane u Zagrebu, Splitu, Crikvenici, Solinu, Omišu, Pitomači, Šolti, … sudjelovala na desetak grupnih izložbi. Više na https://hr.wikipedia.org/wiki/Mihaela_Erceg .

Razgovor s autoricom će voditi Josip Škiljo, stand-up komičar, član Splitske scene, voditelj TV podcasta „U zoni“.