"Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova" u Fotoklubu Split

U četvrtak, 14. ožujka 2019. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5 otvorit će se izložba "Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova". Izložbu će otvorit kozmonaut Sergej Zaljotin, Heroj Ruske Federacije.

Fotografije prikazuju pripremu za odlazak i događaje nakon misije Vostok 6. Raketa-nosač Vostok korištena je 1961. prilikom misije J. A. Gagarina, prvog čovjeka u Zemljinoj orbiti. Šesti kozmonaut koji je uzletio raketom-nosačem Vostok (16.06.1963.) godine bila je Valentina Tereškova, prva žena u svemiru. Njezin je pozivni signal sa Zemljom bio „Čajka“ odnosno „Galeb“.
Kao i Gagarin, Tereškova je u svemiru bila samo jednom, a do danas je jedina žena koja je letjela u svemir sama, bez drugih članova posade.

O Valentini Tereškovoj:
Valentina Vladimirovna Tereškova rođena je 6. ožujka 1937. u selu Velikom Maslennikovu u Jaroslavskoj oblasti u Rusiji. Uz rad u tvornici guma, a zatim tvornici pamuka, nastavila je svoje školovanje u večernjoj školi, a bila je i aktivna članica aerokluba u sklopu kojeg se bavila padobranstvom (90 skokova padobranom).

U to su doba padobranski treninzi bili vrlo važan dio pripreme kozmonauta, s obzirom na to da su se u to vrijeme pri povratku u Zemljinu atmosferu izbacivali iz svemirskog broda i prizemljivali padobranom. Tereškova se pisanim putem obratila Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi i obavijestila ih o svojim padobranskim sposobnostima te želji da sudjeluje u svemirskom programu.

Pozvana je u Zvjezdani grad 1962. godine gdje je započela rigorozne pripreme za svemirski let. Izabrana je između 400 prijavljenih kandidatkinja i 16. lipnja 1963. s kozmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu lansirana u svemir brodom Vostok 6, čime je postala prva žena u svemiru. Sljedeća žena koja je poletjela u svemir bila je Svetlana Savickaja, 19 godina kasnije.

Tereškova je nastavila raditi kao inženjerka i instruktor-kozmonaut u svemirskoj industriji, a 1969. je diplomirala na Vojnoj zrakoplovnoj akademiji Žukovskog s pohvalom. Doktor je znanosti i autorica više od 50 znanstvenih radova.

Proglašena je Herojem Sovjetskog Saveza i nositeljica je najviših državnih počasti i nagrada.

Danas je 82-godišnja Tereškova, koja je nekada obavljala niz počasnih dužnosti u SSSR-u, zastupnica u donjem domu parlamenta Ruske Federacije.
Nekoliko mjeseci nakon leta udala se za kozmonauta Andriana Nikolajeva. Njihova kćer Elena, rođena 1964., prvo je dijete dvoje kozmonauta.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.

Fotografije za izložbu ustupili su Rossotrudničestvo i udruga Informativno – pravni centar ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj, a na poziv i uz pomoć Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST, organizatora pete konvencije FantaSTikon i Fotokluba Split.

Izložba se održava u sklopu . 5. FantaSTikona: - konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike, a možete je pogledati do 23. ožujka 2019.

Zahvaljujemo: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Veleposlanstvo Ruske Federacije, Rossotrudničestvo, Koordinacijski savjet udruga ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj, Elena Pilićeva Čorko, Udruga Izvor,Elevon i TestDome.

FB event -> https://bit.ly/2T2XJng