Prvu samostalna izložba Ivana Jamića u galeriji Praktika

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, koja djeluje u sklopu Kluba Kocka u Domu mladih, 18. svibnja u 20 sati otvara se izložba video radova Ivana Jamića pod nazivom Frekvencije u vremenu. Izložba je otvorena do 25. svibnja te se može razgledati radnim danom od 18 do 20 sati.

Radovi mladog splitskog autora rezultat su eksperimentiranja sa medijem videa. Njegovo istraživanje odvija se kako na artističkom tako i estetskom nivou. Polazi od "interesa prema vremenskim titrajima i njihovim odnosom sa pokretnom slikom, jer i pokretna slika živi, pokreće se i postoji u određenom vremenu" kako sam autor kaže. Kada govorimo o artističkom eksperimentiranju autor ulazi u strukturu medija te istražuje nove odnose njegovih formalnih elemenata. Tu otkriva frekvencije kao zajednički element slike i zvuka, element koji videu kao mediju daje život. Rezultat istraživanja video su radovi koji svojom slikom i zvukom djeluju na osjete promatrača, pa time ulaze i u sferu estetskog stvaralaštva. Međutim, artističko i estetsko eksperimentiranje nisu krajnji cilj autora. U eksperimentiranju on se ne koristi samo formalnim elementima medija već se okreće i bogatom arhivu video slike koji je danas putem novih tehnologija svima dostupan. Frekvencije koje je otkrio kao jedan gotovo životni element videa pronalazi i u sekvencama postojećeg arhiva. Frekvencija tu postaje ritam, a autor ga znakovito pronalazi u snimkama vojnih marševa, iako su to mogli biti i glazbeni spektakli ili proizvodni procesi. Posuđujući sekvence marševa i ponavljajući ih unutar svojih formalnih eksperimenata, sami radovi autora zalaze u sferu idejnog. Frekvencije uspostavljaju odnose između discipline koju nalazi u društvu i strukture koju otkriva unutar samog medija. Gledajući radove Ivana Jamića kroz marš promišljamo medij videa, ali i kroz mediji društvo u kojem živimo.

Ivan Jamić rođen je 1995. godine u Splitu. Student je na Odsjeka za Film i video Umjetničke akademije u Splitu. Ovo mu je prva samostalna izložba.