Rad, tekst, kontekst (oblici kolaborativnih praksi) u Staroj gradskoj vijećnici

Umjetnička akademija u Splitu i Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu pozivaju Vas na otvorenje izložbe Rad, tekst, kontekst (oblici kolaborativnih praksi). Službeno otvorenje izložbe je u utorak, 14. ožujka 2017. godine u 20:00 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Narodni trg (Pjaca), Split.

Ova izložba predstavlja radove studenata Odsjeka za slikarstvo i Odsjeka za kiparstvo UMAS-a, čije su tekstualne obrade i analizu diskurzivnog prostora donijeli studenti Odsjeka za povijest umjetnosti FFST-a.

Izložba Rad, tekst, kontekst (oblici kolaborativnih praksi) zamišljena je kao suradnička izložba studenata Odsjeka za slikarstvo i Odsjeka za kiparstvo Umjetničke akademije u Splitu te studenata s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U izložbu su uključeni radovi različitih umjetničkih medija, tehnika i koncepata, odnosno tekstualne intervencije koje ih opisuju i interpretiraju. Osnovna misao kojom su se poveli organizatori izložbe oblici su kolaborativnih praksi u području umjetničkog i kustoskog rada koji su se u posljednjih nekoliko desetljeća iskristalizirali kao temeljna metodologija nastanka izložbe i posredovanja različitih izložbenih pripovijesti. Na izložbi sudjeluje 27 umjetnika odnosno 7 povjesničara umjetnosti i različita su umjetnička istraživanja i brojne poetike uključeni u nju baš kao i kustoska pitanja što se pojavljuju kao zidne tekstualne intervencije.

Na ovoj izložbi mladi umjetnici i mladi povjesničari umjetnosti koriste prostor izložbe kao mjesto aktivnog dijaloga i propitkivanja aktualnih problematika svakodnevice, bilo da su oni potaknuti društvenim i političkim previranjima ili, pak, iskustvima privatnih životnih sfera. Heterogeni aspekt izložbe općenito podsjeća na neujednačenost splitske umjetničke scene, no ona je ipak potaknuta jasnom potrebom za homogeniziranjem i jačim povezivanjem i kolaboracijom unutar nje.

Proces nastanka i oblikovanja izložbe vodili su i mentorirali nastavnici s Umjetničke akademije (Odjel za slikarstvo, Odjel za kiparstvo) i Filozofskog fakulteta (Odsjek za povijest umjetnosti). 


Izlagači:
Božo Balov, Filip Bašić, Antea Biskupović, Marko Budimir, Tonći Crnković, Nina Dajak, Daniela Grubišić, Ivan Jakšić, Ankica Jovanović, Hrvoje Kapelina, Stjepan Kraljević, Nikolina Kuzmić, Slaven Lagator, Petra Lizde, Duje Matetić, Srećko Mimica, Ines Petričević, Frančeska Pilić, Ante Polić, Nikša Propadalo, Ana Rickijević, Josipa Šare, Roko Šimićev, Antonija Šimunović, Josip Šurlin, Jan Tomažin, Mara Ujević. 

Kustosi:
Ana Čukušić, Katarina Duplančić, Franka Klišanin, Ivana Kovačević, Mia Kragujević, Duje Kulušić, Mirela Plenković.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2017., a po završetku izložbe javnosti će biti dostupan i katalog.