ROOM 100 kolektiv „gostuje“ u San Franciscu

 

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 sudjeluje na znanstveno-istraživačkoj konferenciji „Circus and its Others“ koja se od 4. do 7. studenoga održava u San Franciscu! Radi se o međunarodnoj i interdisciplinarnoj konferenciji koja ove godine istražuje načine na koje suvremeni cirkuski umjetnici i kolektivi obrađuju teme različitosti i drugotnosti u svojim praksama. Zbog Covid-19 pandemije program se održava online, ROOM 100 nastupat će s predstavom „C8H11NO2“, a Antonia Kuzmanić sudjelovat će u razgovoru s umjetnicima.

„Circus and its Others (CaiO)“ je konferencija, koja se do sada održala dvaput (2016., Montreal; 2018. Prag) s ciljem okupljanja znanstvenika iz različitih polja i disciplina, umjetnika i kulturnih radnika koji se bave cirkusom kao živopisnim, složenim oblikom suvremene izvedbene umjetnosti. Sudionici CaiO-a zagovaraju uspostavu cirkuskih studija kao znanstveno-akademskog područja, razvoj strategija održive institucionalizacije umjetnosti i metodologije istraživanja cirkuske umjetnosti iznutra i izvana.

Ko-direktori konferencije su Charles R. Batson (Union College) i Karen Fricker (Brock University), koji su zajedno s L. Patrick Leroux (Concordia University) osmislili prvo izdanje konferencije u Montrealu. Treće izdanje konferencije osmišljeno je zajedno s Antom Ursićem, doktorantom na sveučilištu UC Davis, Veronikom Štefanovom (Cirqueon) i Olgom Lucijom Sorzano (Royal Holloway, University of London).  

Konferencija se sastoji od 11 panela s temama kao što su „(Un)settling lines of care: braiding virtuosity and precarity in the work of the performance artists”, „Different worldings: Circus, utopia and the carnivaesque“, „Circus, genre, and identity: Challenging borders and definitions“,…; izdvojenih predavanja i online izvedbi četiri predstave: „Aneckxander“ Alexandera Vantournhouta, „OI+IO“ Jörga i Romana Müllera, „I Miss Grandma So Sad“ Françoisa Bouviera i Sebastiana Kanna te „C8H11NO2“ ROOM 100 kolektiva.

Predstava „C8H11NO2“ prva je produkcija ROOM 100 kolektiva koja je svoju premijeru imala 2011. godine u Parizu. Predstava je nagrađena od strane „Jeunes Talents Cirque Europe“ projekta čime je otpočela međunarodna karijera splitskih umjetnika. Predstava je izvedena više od 100 puta na festivalima diljem Europe i svijeta – New York, Pariz, Kopenhagen, Helsinki, Strasbourg, Zurich itd., Radi izvedbe u San Franciscu predstava je 2021. godine obnovljena.

FOTO: Siniša Glogoški

„C8H11NO2“ potpuno je tjelesni prikaz svijeta shizofrenije – intenzivan, uznemirujući, ali istovremeno intiman i hipnotičan. Šifrirani naziv predstave kemijska je oznaka za dopamin, neurotransmiter u mozgu koji podivlja kada osoba uđe u psihotično stanje svijesti. Predstava je režirana ne isključivo kao opisivanje psihičke bolesti na sceni već kao prikaz širokog spektra emocija kroz koje prolaze ljudi pomaknutog stanja svijesti i fizičke reakcije osoba izrazito bliskih oboljelima.