Sanctus play Capriccio cromatico

Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio predstavit će zbirku skladbi za mandolinske komorne sastave i orkestre "Capriccio cromatico" splitskog skladatelja prof. Vlade Sunka u ponedjeljak 20. lipnja 2022. u Hrvatskom domu Split pod nazivom "Sanctus play Capriccio cromatico".  Promocija zbirke održat će se u Glazbenom salonu Jakova Gotovca, s početkom u 19 sati te je ulaz besplatan. Nakon promocije uslijedit će koncert Gradskog mandolinskog orkestra Sanctus Domnio u Svečanoj dvorani s početkom 20 sati. Ulaznice za koncert mogu se kupiti preko sustava Adriaticket.com po cijeni od 50,00 kn u Dancing Bear music shopu (Dioklecijanova 6) te na lokacijama Tisak Media CCO1 i Cro Fan Shop Mall of Split!
Predstavljanje zbirke skladbi "Capriccio cromatico" svojevrsni je hommage predanosti prof. Vlade Sunka suradnji s GMD Sanctus Domnio i njihovim maestrom prof. Vladimirom Lukasom, a širokoj publici pokazuje visoku umjetničku razinu interpretacije na mandolini. Skladbe u zbirci većinom su posvećene mandolinskom orkestru Sanctus Domnio te komornim sastavima koji su se oformili iz orkestra, a uvrštene su među najznačajnije u suvremenom internacionalnom repertoaru za ovaj instrument. Potakle su mnoge domaće kompozitore da pišu za mandolinu i doprinesu bogatstvu repertoara i podizanju kvalitete mandolinske glazbe u Splitu i Hrvatskoj. Želja je prezentirati kulturni identitet mandoline koji su stvorili i održavaju kompozitor Vlado Sunko i GMD Sanctus Domnio posljednjih 25 godina. Zbirka obuhvaća 15 skladbi napisanih za mandolinske komorne sastave i orkestre, sastavljena u dvije knjige i na preko 500 stranica nota posvećenih mandolini. Notno izdanje partitura u prilogu sadrži i dionice za instrumente, a namijenjena je dirigentima, mandolinskim orkestrima, svim ljubiteljima mandoline te budućim skladateljima. 
 
Moderator promocije bit će Pavle Sviličić, predsjednik GMD Sanctus Domnio. Svoja iskustva i viđenje zbirke iznijet će dirigent orkestra Vladimir Lukas, dok će koncert majstorica i docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu napraviti kratku analizu djela kojom će dočarati posebnosti i glavne karakteristike pojedinih skladbi. Profesorica mandoline Dea Škorić napravit će osvrt na različite načine interpretacije pojedinih dirigenata i mandolinista iz cijelog svijeta. Put i tijek nastajanja zbirke donijet će sam autor prof. Vlado Sunko. Predstavljanje zbirke bit će upotpunjeno izvedbom skladbi za komorne sastave; Vrlika koju će izvesti Ivana Kenk Kalebić i Stela Ivanišević Curić te Passage u izvedbi mandolinskog kvarteta Da Capo. 
 
Prema riječima profesorice mandoline Stele Ivanišević Curić: "Napredak GMD Sanctus Domnio usko je vezan uz suradnju orkestra i splitskog dirigenta i skladatelja Vlade Sunka. Velika volja vrsnog kompozitora i ambicija orkestra koji je rastao sa svakom novom skladbom uvelike je odredila smjer u kojem se razvija mandolinski repertoar na međunarodnoj sceni, a jedinstveni spoj tradicionalnog i modernog izričaja postao je zvučni potpis mandolinskog orkestra Sanctus Domio među ljubiteljima mandoline diljem Europe."
 

Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića u Splitu. Od 1991. orkestrom ravna dirigent Vladimir Lukas, dok je koncertmajstorica orkestra Ivana Kenk Kalebić. Orkestar je do sada održao veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu (Italija, Vatikan, Njemačka, Austrija, Slovenija, Češka, Španjolska, Crna Gora, Makedonija) te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Pored ostalih nagrada i priznanja, Sanctus Domnio je dobitnik i Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu, a od 2015. godine i natjecanja europskih mandolinista Giacomo Sartori u Ali (Italija) ovaj orkestar nosi titulu "najboljeg mandolinskog orkestra u Europi". Na svom repertoaru ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble, kao i skladbe drugih suvremenih i klasičnih skladatelja. Kao vrstan interpret i kvalitetan izvođač, potakao je hrvatske suvremene skladatelje da se pozabave skladanjem glazbe za instrumente koji su sastavni dio mandolinskog orkestra poput mandoline, mandole, mandoloncella, gitare i kontrabasa, pa mu je više skladbi i posvećeno te ih je praizveo.

Splitski skladatelj i dirigent Vlado Sunko diplomirao je na Odjelu za kompoziciju i glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1979. God. 1982.–1992. predavao je glazbeno – teorijske predmete na Srednjoj glazbenoj školi Josipa Hatzea, vodio školski djevojački zbor, utemeljio i upravljao zborom dječaka. Od 1992. predaje na Odsjeku za glazbenu kulturu pri Fakultetu prirodoslovno–matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu. Od 1997. predaje na novoosnovanoj Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje postaje prodekan za nastavu od 2006. –08. S mješovitim zborom UMASa osvaja I. nagradu za najuspješniju izvedbu na Festivalu duhovne glazbe Cro–patria u Splitu, 1996., 1997., 1999., 2005., 2006., 2007., 2009., 2010., 2011. godine. Od 1988. dirigent je muškog Gradskog pjevačkog zbora Brodosplit, s kojim osvaja najviše nagrade na natjecanjima u zemlji (Zadar, 1990. i 1995., Rijeka, 1993., Umag, 1999., Novigrad, 2007.) i inozemstvu (Budimpešta, 1991., Prag, 2002., zlatna medalja i naziv Olimpijskih pobjednika na Zborskoj olimpijadi u Linzu, 2000., Xiamen — Kina, 2006., Pobjednici na Svjetskim zborskim igrama u Grazu, 2008., Petrinja 2011., Prijedor – RS, 2012., Callela–Barcelona, 2012.). Istakao se izvedbama Muke Gospodina našega Isukrsta B. Papandopula i Requiema L. Cherubinija. Vodio je Mješoviti zbor Kolo iz Šibenika na njegovu 100. obljetnicu (sezona 1999./2000.

Napisao je razna djela za orkestre i komorne sastave, za solo instrumente, zborove te obrade i transkripcije. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među kojima valja istaknuti: Nagrada Međugorje (1994.); Nagrade za najbolju skladbu na festivalu duhovne glazbe Cro–patria (Split, 1997., 1999., 2004., 2005., 2010.); Nagrada Mandolina Imota (Imotski, 1997.; 1999.; 2001.); Nagrada Grada Splita za 2000. i 2012.; Plaketu za doprinos razvoju splitskog sveučilišta u 2006. godini, Plaketu Hrvatske udruge zborovođa za izvanredne uspjehe u vođenju zborova te za promidžbu hrvatske zborske glazbe u inozemstvu, 2009, Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 2013.