Splitska luka iz foto-arhiva obitelji Buj

Hrvatski pomorski muzej Split u sklopu programa Zimski akvarel – Advent u Hrvatskom pomorskom muzeju Split (HPMS-u) ovog petka 14. prosinca 2018. u 19 h predstavlja se izložbom „Splitska luka iz foto-arhiva obitelji Buj“.  Autor staklenih foto-negativa, koji su nastali dvadesetih godina 20. stoljeća je Kamilo Buj, splitski glazbenik, violinist i notograf koji potječe iz uglednog splitskog, nekoć trogirskog roda nepoznata podrijetla, s bogatom poduzetničkom i glazbenom tradicijom; članovi ovog roda u Trogiru kao i u Splitu istakli su se kao vrsni brodograditelji – kalafati.

Čitav opus Kamila Buja možemo podijeliti u nekoliko tematskih cjelina: portreti članova obitelji i splitskih težaka, veslača Veslačkog kluba „Gusar“ čiji je član bio i Kamilo (sportska događanja), brodovi u splitskoj luci te gradski krajolici i vedute, posebno ambijenti splitske luke, potezi obale pred starom jezgrom, pročelje grada, egzistencijalni prostor - jedno od glavnih fizičkih i duhovnih elemenata kolektivnog identiteta Grada Splita.

Foto-arhiv Kamila Buja, uz dokumentarnost, odiše ambijentalnošću. Naime, kadrovi, svjetla i sjene, detalji i profili pričaju nam o vremenskom tijeku s jednom autoritetnosti patine i prošlosti. Česti su kadrovi koji uz sve rečeno pokazuju nešto psihologije ili subjektivnog autorstva. Snimke stanja u kojem je Kamilo zatekao ambijent splitske luke su ilustrativna potkrijepa istraživačima toga kraja. Stoga stakleno naslijeđe Kamila Buja staro gotovo sto godina pokazuje svoju pravu vrijednost i značaj služeći ljudima u istraživanjima i obradi ovih motiva. Dokumentacija o tadašnjem stanju, topografski pregledi i istraživačke studije nadzidat će  stakleni grad foto-arhiva Kamila Buja. Kako su ambijenti splitske luke, danas izmijenjeni nadgradnjama, rušenjima i novogradnjama, ostali sačuvani na ovim staklenim pločicama, foto-arhiv Kamila Buja postao je dio splitske ali i hrvatske kulturne baštine.   (Iz predgovora autorice izložbe i kataloga izložbe – Danka Radić)

U glazbenom programu nastupit će Boris Oštrić, Marija Šantić Miše, Miro Miše i Radenko Jokić.

Gosti će moći uživati u „delicijama brodske kužine“ u Hrvatskom pomorskom muzeju na Tvrđsvi Gripe.