Splitski „Tribute to David Bowie"

Davey Jones, Ziggy Stardust, The Man Who Fell to Earth, Thin White Duke, Tin Machine, Earthling, Heathen, Blackstar – samo su neka od imena samoprozvanog vanzemaljca Davida Bowiea, jednog od najvećih glazbenika našeg doba. Nabrojati sve njegove uspjehe kojima je zadužio umjetnost u svim svojim oblicima bi bilo predugo i nezahvalno, a ako vam je njegovo ime promaklo do sada, možda ste ga sreli na Marsu jer je na Zemlji skoro 50 godina bio sveprisutan u glazbi, filmu, kazalištu i likovnoj umjetnosti. Zato će ovo biti samo kratki presjek njegove glazbene karijere po kojoj je ipak bio najpoznatiji.

David Robert Jones je život započeo 1947. godine u Londonu gdje je već kao 15-godišnjak pokrenuo nekoliko neuspješnih bendova. Prvo značajnije zanimanje za njega započinje 1969. sa Space Oddity čija se objava preklopila sa slijetanjem na Mjesec. U toj pjesmi se prvi put spominje izmišljeni astronaut Major Tom – persona koja će se još nekoliko puta pojaviti u Bowijevim pjesmama, ali i utjecati na mnoge glazbenike koji su ga spominjali u svojim pjesmama. Nakon Toma je 1972. godine uslijedio najveći proboj na scenu stvaranjem Ziggyja Stardusta i spajanjem hard rocka, experimentalnog rocka i popa - tom je kombinacijom stvorio glam rock i zauvijek 70-e obilježio i vizualno i glazbeno. Nakon dvije godine odbacuje Ziggya i stvara Thin White Duke koji je nakon pokoravanja SAD-a albumom Young Americans iz 1975. nastao iz lika Thomasa Jeroma Newtona, vanzemaljca kojeg je Bowie glumio u Čovjeku koji je pao na Zemlju. Ove promjene su se poklopile s prekomjernim korištenjem kokaina i nekoliko predoziranja tim narkotikom tijekom 1976. Iste godine se seli u Berlin s Iggyem Popom kako bi se obojica skinuli s opijata i tu do kraja dekade izdaje tri iznimno hvaljena i utjecajna albuma poznata kao Berlinska trilogija: Low, Heroes i Lodger.

Osamdesete dočekuje s preokretom u glazbi kada je svijetu pokazao pokret New Romanticism svojim spotom za superhit Ashes to Ashes (povratak Majora Toma). Iduće godine slijedi još jedan superhit suradnjom sa supergrupom Queen na Under Pressure. Novu razinu popularnosti postiže 1983. svojim najkomercijalnijim albumom Let's Dance, a po naslovnoj pjesmi, China Girl i Modern Love je i danas najpoznatiji širokim masama. Do kraja 80-ih izdaje još 2 solo albuma, nastupa na rasprodanim turnejama, glumi u filmovima i pokreće Tin Machine.

Tim potezom prvi put nakon 20 godina Bowie postaje samo jedan od članova u bendu, ali nakon dva izdana albuma, bend prestaje s radom 1991. Deset godina nakon Let's Dance, Bowie se ponovo udružuje s Nileom Rodgersom na novom albumu Black Tie White Noise na kojem se okreće soulu, jazzu i hip hopu. Izdavanjem Outside 1995. otkriva inspiraciju kvazi-industrijalom, a zatim izaziva mješovite reakcije odabirom benda Nine Inch Nails za partnere na turneji. Jedan od najvećih događaja 90-ih je bila proslava njegovog 50-og rođendana koncertom u Madison Square Gardenu u New Yorku. Tog 7. siječnja 1997. su mu se na pozornici pridružili Lou Reed, Dave Grohl s Foo Fighters, Robert Smith iz Cure, Billy Corgan iz Smashing Pumpkins, Frank Black iz Pixies i Sonic Youth. Slavljeničku godinu nastavlja izdavanjem uspješnog Earthlinga u kojem je eksperimentirao s British jungle i drum 'n' bassom.

Uvijek pionir kada su u pitanju glazba i nove tehnologije, 1997. izdaje Bowie obveznice koje su kupcima omogućile prihode od prava na njegove albume izdane prije 1990. godine. Vrijedile su samo 10 godina kada su sva prava vraćena Bowieu, a ovim potezom je uprihodio $55 milijuna. U rujnu 1998. pokreće pružatelja internet usluga BowieNet, mrežu ugašenu 2006. godine a kojom se moglo pristupiti ekskluzivnim sadržajima vezanim uz umjetnika. Omikron je kompjutorska igra u kojoj se Bowie i njegova supruga Iman pojavljuju kao likovi, a soundtrack za igricu je postao album Hours.

Jedan od njegovih uspješnijih albuma je Heathen iz 2002. za kojeg Bowie nije snimio niti jedan video-spot. Iduće godine je uslijedio Reality, 2004. na koncertu u Oslu je pogođen lizalicom u oko, da bi tjedan kasnije na pozornici festivala Hurricane u Njemačkoj doživio srčani udar. Nakon toga se do kraja života još nekoliko puta pojavio na pozornici ali više nikada nije održao cjelovečernji koncert. Grammy ga 2006. nagrađuje nagradom za životno djelo, a desetljeće provodi pojavljujući se kao suradnik na pjesmama mnogih mlađih kolega i sudjelujući u raznim dobrotvornim kampanjama.

Na svoj 66. rođendan objavljuje da će te godine (2013.) izdati  novi album pod nazivom The Next Day. Spot za pjesmu Where Are We Now? prikazuje Bowiea u majici s natpisom Song of Norway koji je i naslov filma u kojem je glumila Hermione Farthingale, djevojka koja ga je ostavila kako bi se mogla posvetiti ulozi u tom filmu, a koju je Bowie opjevao u Life on Mars. Blackstar je album objavljen na Bowijev 69. rođendan (8. siječnja 2016.) i koji je odmah skupio pozitivne reakcije i kritike i publike.

Svijet je doživio veliki šok kada je dva dana kasnije objavljeno da je David Bowie preminuo od karcinoma jetre budući da nije bilo poznato kako boluje od te neizlječive bolesti. Tog 10. siječnja je jedan od najpoznatijih stihova iz Space Oddity postao proročanski budući da su zvijezde zaista izgledale drugačije (The stars look very different today) kada je svijet izgubio jednog od najvećih velikana u novijoj povijesti.

Kroz siječanj i veljaču 2016. su mnoge zvijezde, ali i obični smrtnici, na razne načine odali počast Davidu Bowieju. Split će im se priključiti u petak 4. ožujka u 20 sati kada će se u Legends baru na Bačvicama održati Tribute to David Bowie: Goodbye Blackstar slušaona puštanjem najvećih hitova ove legende. Upad je besplatan, dođite kao Ziggy, Thin White Duke, Jareth, Aladdin Sane i uživajte u posljednjem pozdravu Davidu Bowieju.