Stipe Božić, Davor Rostuhar i brojni drugi avanturisti stižu na Festival pustolova "Mate Svjetski"

Festival pustolova Mate Svjetski godišnji je susret putnika, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja koji ovaj vikend, 25. i 26. kolovoza, u vrgorski kraj donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura.

Ova se manifestacija organizira u čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića, poznatijeg kao Mate Svjetski. Tako će već četvrtu godinu za redom Vrgorac i Stilja, Matino rodno mjesto, ugostiti brojne pustolove koji će posjetitelje svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala Turistička zajednica grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić, najuspješniji hrvatski i svjetski priznati alpinist i pustolov, pozivaju sve zainteresirane da se pridruže bogatom programu koji je za sve posjetitelje besplatan.

Tako će prvog dana festivala, u subotu 25. kolovoza, u gradskom
parku Vrgorca s početkom u 21 sat posjetitelji uživati u priči i pustolovini Jurice Galića Juke „RAPA NUI“. Nakon putovanja u Meksiko 2016. godine radi istraživanja naslijeđa Maja i Asteka, Jurica Galić Juka krajem 2017. godine nastavlja turneju po Južnoj Americi. Tom prilikom prešao je put koji je 50 posto dulji od Ekvatora, posjetivši Peru, Boliviju, Čile i Argentinu te Uskršnji otok (Rapa Nui). Iz ove je avanture proizašla izložba fotografija i niz tribina po Hrvatskoj, a jedna od njih stiže u  gradski park u Vrgorcu.

Pustolovine će se nastaviti i u putopisnom predavanju „Afričke priče“, kroz iskustva, dojmove i doživljaje s overland putovanja Zapadnom Afrikom u razdoblju od 2015. do 2018 godine. To su priče virovitičkog fotografa i putopisca Saše Pjanića i Varaždinca Damira Filipovića, vođe My Life4 Kids tima. Na predavanju će se govoriti o najvećem humanitarnom reliju na svijetu „Budapest – Bamako“ na kojem je varaždinsko-virovitički tim ove godine sudjelovao po treći put. Govorit će se i o humanitarnim, putopisnim i fotografskim projektima, o izazovima i iskušenjima putovanja autom po Africi te o brojnim dojmovima, iskustvima i činjenicama vezanim za Zapadnu Afriku s naglaskom na zemlje kojima su putovali – Maroko, Mauritanija, Senegal, Gambija i Mali.

Drugu večer festivala, u nedjelju 26. kolovoza, u centar mjesta Stilja stižu članovi ekspedicije „Vlaji na Himalaji“ koji su 1. listopada prošle godine osvojili 6.476 metara visok vrh Mera Peak. Nakon 15 dana penjanja i spuštanja po Himalajama, 29. rujna rano ujutro,  krenuli su iz Kharea (4950m), zadnjeg naseljenog mjesta ispod Mera Peaka, prema visinskom logoru u planini na visini od 5760 metara. Svoja će zanimljiva iskustva tog podviga u 20 sati okupljenima dočarati pustolovi Vedran Mlikota i Stipe Božić.

Iste večeri u Stiljima posjetitelje očekuje multimedijalni prikaz „Polarni san – prva hrvatska ekspedicija na Južni pol“ Davora Rostuhara. Naime, prošle je godine upravo u Stiljima Davor Rostuhar najavio svoju ekspediciju života, a ubrzo se upustio u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog „kraja“ svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je od ruba Antartike stigao pješice do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je 1163 kilometara prešao sam, bez dostave hrane, a svu opremu vukao je u saonicama teškim 135 kilograma. Ovo multimedijalno predavanje kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe.

 

O MATI SVJETSKOM

Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prošli su biciklom, pješke i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu. Svo to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini. Kada se pred obalom Sumatre njegova brodica prevrnula pas Globus spasio mu je knjigu. Kako je Mate snimio na stotine fotografija i vodio dnevnik, iz tih se zapisa vidi kako mu ni danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakvoga više nema. Nakon 19 godina putovanja Mate stiže u Egipat odakle se brodom „Podgora“ vraća u luku Bakar. Dan poslije povratka ga je u Zagrebu uhitila OZNA zbog fotografiranja grupe žena pred jednom trgovinom u Ilici dok su čekale u redu. Nakon što je prošao cijeli svijet, divlje krajeve te nadmudrio mnoge pogranične ophodnje, više nikamo nije mogao iz Jugoslavije. Njegov san o snimanju dokumentarnog igranog filma, za što je imao i podršku Harrya Trumana, dok ovaj još nije postao predsjednik SAD-a, rasplinuo se. Do kraja života radio je u Vjesnikovom kiosku u Vrgorcu gdje bi znatiželjnicima pričao uspomene s putovanja i pokazivao svoju putničku knjigu, pa su ga nazvali Mate Svjetski. Pedesetih godina nekoliko je tadašnjih novina objavilo članke o njegovim putovanjima, ali je ubrzo zaboravljen. Umro je 1969. godine i pokopan u rodnim Stiljima.