Suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije u Galeriji umjetnina

Izložba "Optimalne projekcije - suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine" otvara se u četvrtak, 30. lipnja, u 20 sati, u  Galeriji umjetnina Split.  Izložba se može pogledati do 30.8.2016.

Ono što se do sada znalo o umjetnosti fotografije iz Ruske Federacije, gotovo u cijelosti pripada jednom povijesnom razdoblju kada Federacija i nije postojala. Dvadeset fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine predstavljenih na izložbi stasalo je u potpuno novim političkim, društvenim i kulturnim okolnostima. Odabrani su na osnovu uvida u više od stotinu i pedeset pregledanih portfolia u Moskvi krajem ljeta 2011., te direktnog kontakta i razgovora sa njih pedeset i šest. Budući da se radi o prvoj prezentaciji nove ruske fotografije, u odabiru se vodilo računa i potrebi da se u mediju fotografije pokuša predočiti širina i dubina svakodnevnice te velike i mnogoljudne zemlje. Oko dvije stotine fotografija pruža informaciju o bogatstvu tema i motiva kojima mlada generacija fotografa vidi i bilježi vlastitu stvarnost.

Kustosi: Želimir Koščević i Irina Chmyreva

Umjetnici: Dmitry Beliakov, Lucia Ganieva, Pavel Golovkin, Sergey Karpov, Anastasia Kichigina, Leo Klenin, Slava Korolev, Aleksandr Kryazhev, Marina Kruglyakova, Alexey Malgavko, Ivan Mikhaylov, Aleksey Myakishev, Viya Muragina, Alex A. Naanou, Vladzimir Parfianok, Alexander Petrosyan, Ilya Pitalev, Pavel Smertin, Vladimir Sokolaev, Evgeni Zaluzhny

Foto:  Aleksandr Kryazhev