Svjetski poznata fotografkinja hrvatskih korijena izlaže u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. rujna 2019. u 20 h otvara se izložba svjetski poznate australske fotografkinje hrvatskih korijena, Frances Andrijich. Splitskoj publici Andrijich će se predstaviti ciklusom fotografija ''The Year of Living Dangerously'', koji je nastao kao fotografski zadatak na temu adaptacije istoimenog romana Christophera Kocha za potrebe predstave kazališnog festivala Black Swan u Perthu 1999. godine.

Cilj zadatka bio je konstruirati fotografski arhiv glavnog junaka Kochove novele, Billyja Kwana, australskog Kineza koji boluje od ahondroplazije (poremećaja patuljastog rasta). Kwan je živio u Indoneziji i radio kao kamerman, a njegova intimna opsesija bila je bilježenje mučnog i surovog života indonezijske sirotinje u zamrznutim, nepomičnim fotografijama.

Riječ je o iznimno kompleksnom i zahtjevnom zadataku, koji je od autorice zahtijevao suverenu fotografsku interpretaciju literarnog predloška te rizičan boravak u rubnim, siromašnim i zapuštenim četvrtama velikih indonezijskih gradova. S obzirom da je radnja Kochova romana smještena u 1964./1965., snimljene fotografije morale su imati ''patinu'' šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nastala serija crno-bijelih fotografija, kao fotografska interpretacija poznatog romana, svjedoči o iznimnom talentu i sjajnom umjetničkom senzibilitetu Frances Andrijich.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske,Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a možete je pogledati do 17. listopada.

https://andrijich.com.au/