Teške ljubavi Itala Calvina premijerno na 66. Splitskom ljetu

Dramsku predstavu Teške ljubavi premijerno će u zajedničkoj produkciji na 66. Splitskom ljetu izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split i Gradskog kazališta mladih Split u ponedjeljak 27. srpnja s početkom u 21 sat na ambijentalnoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan. Kazališni je to omnibus nastao dramatizacijom nekoliko pripovijetki iz istoimene zbirke talijanskog literarnog genija Itala Calvina, koju potpisuje Ivan Penović. Predstavu režira Aleksandar Švabić, a u njoj igraju glumci iz ova dva splitska kazališta. U predstavi sudjeluju glumci: Vanda Boban Jurišić, Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, Luka Čerjan, Pere Eranović i Mijo Jurišić te inspicijentica Tina Munivrana Novković koja je za trajanja predstave stalno prisutna na sceni.

U adaptaciji mladog dramaturško-redateljskog dvojca snažnog autorskog pristupa Ivana Penovića i Aleksandra Švabića Teške ljubavi  su provokativna scenska činjenica koja istražuje ljudske odnose, ali i propituje konvencije kazališne estetike.  „Svaki od tri dijela predstave nastao je kombinacijom različitih Calvinovih pripovijetki u kojima se miješa realnost i iluzija u razotkrivanju ljubavnih obrazaca i tajni svijet naizgled obične svakodnevice. Teške ljubavi predstava je o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu. Ljubavi prema vlastitom miru koliko i vlastitom nemiru, ljubavi prema svakodnevnim avanturama koje u očima drugih izgledaju kao loše navike ili žute minute nemirnih putnika“ zapisao je dramaturg Penović.

Italo Calvino (1923 – 1985) bio je talijanski novinar, pripovjedač i romanopisac. Stilski su njegova djela označavana kao postmoderna, magijsko realistična ili samo kao moderna. Uvjereni antifašist lijevog usmjerenja, tijekom Drugog svjetskog rata priključuje se talijanskom partizanskom pokretu i Komunističkoj partiji Italije iz koje izlazi nakon što je stranka pružila podršku sovjetskom gušenju mađarskog ustanka iz 1956. Bio je blizak francuskoj grupi eksperimentalnih pisaca u kojoj su bili Raymond Queneau, Roland Barthes, Georges Perec i Claude Lévi-Strauss. Najpoznatija djela su mu trilogija Naši preci, zbirka kratkih priča Cosmicomics te romani Nevidljivi gradovi i Ako jedne zimske noći neki putnik. Dobitinik je brojnih uglednih nagrada i priznanja, između ostalih i Francuske legije časti.

Predstava se igra u prijevodu Morane Čale, Nedjeljka Balića-Nižića i Živka Nižića, a autorski tim, osim redatelja Švabića i dramaturga Penovića čine i: Damir Klemenić, asistent redatelja zadužen za scenski pokret, skladateljice Ines Prajo i Arijana Kunštek, Goran Cetinić zadužen za glazbu i glazbene efekti na sceni, kostimografkinja Jana Letilović, oblikovatelj svjetla Siniša Čović i oblikovatelj zvuka Tomislav Topić.

Nakon premijere 27. srpnja predstava će na Splitskom ljetu biti reprizirana 29. i 31. srpnja, te 1. kolovoza. U sljedećoj kazališnoj sezoni Teške ljubavi igrat će na sceni Gradskog kazališta mladih Split.