The Guardian među najbolje europske filmske festivale uvrstio i jedan u Hrvatskoj

Ugledni britanski The Guardian na popis najboljih europskih ljetnih filmskih festivala uvrstio je i jedan u Hrvatskoj - Festival mediteranskog filma Split, koji počinje za manje od mjesec dana.
- Drugi najveći grad u Hrvatskoj prepun je povijesnih znamenitosti, muzeja i mjesta za noćni provod, ali njegova predivna lokacija uz more idealno je mjesto i za slikovit filmski festival. Tijekom dana projekcije se održavaju u kinu unutar zidova 1700 godina stare Dioklecijanove palače. Fokus programa je na filmovima zemalja mediteranske produkcije koji se često mogu vidjeti samo na festivalu - stoji u obrazloženju The Guardiana, čime se Split našao na listi s gradovima kao što su Venecija, San Sebastián, Locarno, Annecy i Karlovy Vary.

Konačni povratak na staro normalno FMFS najavljuje najvećim festivalom dosad, s novim programima i lokacijom! Jubilarno 15. izdanje omiljene dalmatinske kulturne manifestacije donosi nikad više filmova koji će se prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata, na platou ispred Doma mladih i na novoj lokaciji - sjeveroistočnom bastionu tvrđave Gripe.

Festival mediteranskog filma Split ove se godine po prvi put održava uz potporu "Kreativne Europe" potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče filmske festivale, čime se našao u društvu pomno odabranih europskih festivala. Potpora je organizatorima omogućila širenje radionica i predavanja za filmske profesionalce, ali i uvođenje novih programa pa će se u novom kinu unutar tvrđave Gripe prikazivati naslovi izvan mediteranskog bazena, a dio programa bit će namijenjen djeci i mladima svih uzrasta.

Detalji o ulaznicama i mogućnostima volontiranja na FMFS-u mogu se pronaći na www.fmfs.hr


* Popis 10 najboljih ljetnih filmskih festivala:
https://www.theguardian.com/travel/2022/may/17/move-over-cannes-10-of-europes-best-summer-film-festivals