Tihomir Matijević: Platon gleda Simpsone

Platon gleda Simpsone naslov je instalacije izložene u Galeriji MKCa kojom se osječki kipar srednje generacije Tihomir Matijević predstavlja splitskoj publici. Umjetnik polazi od likova iz poznate animirane fikcije Matta Groeninga, kroz koje se satirički prezentira američka kultura i društvo, razmišljajući kako bi izgledao portret hrvatskih Simpsona odnosno reprezentativnih likova koji čine sliku jednog hrvatskog doma.

Matijević, pritom, istražuje odnos umjetničkog djela i stvarnosti kroz likovni motiv portreta u mediju kiparstva. Budući da je Platon optužio umjetnost za mimesis, točnije oponašanje istine ili obmanu, postavlja se pitanje u kakvoj su relaciji animirana fikcija odnosno medijska realnost  kiparskog jezika i zbilja. „Ako je crtić privid“, pita se umjetnik, „što je to prava realnost, kako je možemo dokazati i zašto mislimo da postoji nešto drugo osim doživljaja TV programa?“  

Kako sam umjetnik kaže „riječ je o slikovnom prevođenju iz jednog medija ili umjetničke discipline u drugu, istovremeno iz jedne kulture u drugu (…)“. Referirajući se na konvencionalnu ideju obiteljskog portreta s početka prošlog stoljeća, kao ikonografskog stereotipa s likovima svečano ukočenih gesta, umjetnik promišlja o mediju skulpture u odnosu na zbilju, o kodovima animacijskog i kiparskog jezika te o medijskom prevođenju tijekom kojeg se otvara prostor za nove asocijativne linije mišljenja.

Tihomir Matijević rođen je 1975. godine u Našicama. Diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Stanka Jančića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je i doktorirao 2013. godine pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i prof. Leonide Kovač. Objavio je knjigu Torta i bronca / traktat o ulozi skulpture u javnom prostoru, u izdanju  MLU Osijek, 2013. Dobitnik je nagrade Ex Aequo na 22. slavonskom biennalu i posebnog priznanja HS AICA-e na XI trijenalu hrvatskog kiparstva. Zaposlen je kao izv. prof. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Kolegij kiparstvo) od 2005. godine. Član je HDLU Osijek od 2000. godine. Živi i radi u Osijeku.

 

otvorenje izložbe:  četvrtak, 5. srpnja, 20 h

radno vrijeme galerije: pon-sub  10-13, 17-21 h

organizator: MKC Split

program podržava: Ministarstvo kulture RH, Grad Split